Вітальне слово владики Михаїла Бубнія до учасників екзархального собору Одеського і Кримського екзархатів, виголошене 30 жовтня 201? року храмі святого Володимра Великого в Херсоні

Слава Ісусу Христу!

Всесвітліші, преподобні і всечесні отці! Преподобні сестри! Дорогі у Христі брати і сестри!

Насамперед щиро вітаю усіх Вас, що прибули з різних куточків південної України на цей наш екзархальний Собор, який проводитимемо під гаслом «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Місцем, де найчастіше зароджується, зростає і дозріває святість християнина, а відтак і відбувається зустріч із живим Христом, є саме парафіяльна спільнота. Тому Синод Єпископів, бажаючи духовного відновлення для цілої нашої Церкви, звернув особливу увагу на парафію, як на основну клітину Божого народу.

Програма, чи так звана «стратегія розвитку 2020», що її затвердив Священний Синод на 10 років, називається «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Завданням цієї душпастирської програми є допомогти собі, як пастирям та всім вірним нашої Церкви навчитися «жити так, щоб Господеві було до вподоби» (1 Сол. 4, 1); щоб таким чином зростати у святості і в єдності в Ісусі Христі.

У Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року її автори перераховують такі складові живої парафії:

Провід – це коли священик, монашество і миряни працюють разом, будуючи парафію як місце зустрічі з живим Христом.

Літургія – це спільна молитва до Господа і зростання в Його благодаті.

Катехизація – коли вірні отримують знання про свою віру й Церкву.

Койнонія (спільнота) – це будування духовної спільноти.

Дияконія – включає в себе обов’язок йти за межі парафії для служіння іншим.

Місійність – це завдання євангелізувати інших і запрошувати їх до життя у Христі.

Тільки досягнувши і реалізувавши кожну з цих складових, стратегія розвитку УГКЦ буде в більшій чи меншій мірі реалізована.

Кожна справа і спільнота, якщо її не стимулювати і не оживляти, починає втрачає свого духа і гаснути. Тому ми, духовенство, монашество і миряни наших двох Екзархатів – Одеського і Кримського, зібралися у цій василянській монашій обителі св. Володимира, щоб здійснити доручення Священого Синоду та проекзаменувати наші парафіяльні спільноти, поглянути, як ці складові живої парафії втілюються по наших парафіях, а відтак внести свої пропозиції для оживлення парафій на все церковний Патріярший Собор, який відбудеться наступного року у м. Івано-Франківську.

Прагну, щоб ми сьогодні спільними зусиллями проаналізувати труднощі, з якими зіштовхуються наші парафіяльні громади по містах і селах та знайшли способи розв’язання існуючих проблем, накресливши шляхи розвитку, оптимальні для умов Одеського і Кримського Екзархатів. Таким чином ми, тут зібрані делегати з різних куточків півдня, послужимо даром нашого досвіду і талантів для зміцнення наших парафій в цілій нашій УГКЦ. Нехай Святий Дух провадить нами і надихає на правильні рішення! Бажаю усім нам плідної праці!