Великоднє послання Преосвященного Владики Михаїла Бубнія (2016)

Всесвітлішим, всечесним та преподобним Отцям!
Преподобним ченцям та черницям!

Возлюбленим у Христі Братам і Сестрам Української Греко-Католицької Церкви Одеського та Кримського Екзархатів!

 

Христос Воскрес!

 

Возлюблені у Христі Брати і Сестри!

Оцим Великоднім посланням прагну завітати до кожної парафії та кожної домівки і щиро усіх Вас привітати: священнослужителів із родинами, богопосвячених осіб, наших дорогих прихожан та всіх людей доброї волі із цим величним святом Христового Воскресіння – Пасхи Господньої.

Святійший Отець Папа Франциск, проголошуючи цей 2016 рік, – надзвичайним Ювілейним роком Божого Милосердя, спонукав і заохотив нас упродовж цього року роздумувати і наново відкривати для себе цю велику Господню таємницю, що її звемо – милосердна Божа любов. Світле Христове Воскресіння, що його так урочисто сьогодні святкуємо, є тріумфом Божого Милосердя до людства, яке ми з вами могли прослідковувати у подіях Страстного тижня. Беручи участь у літургійних Богослужіннях Страсного Тижня, а особливо Страстної Утрені у Великий Четвер, під час читання 12-тьох Євангелій, ми могли собі уявити всю драматичність несправедливого осудження, яке спідкало в нічому невинного Ісуса. Той, хто навчав Божого Закону і справедливости, оздоровляв важко хворих, бісів виганяв, кормив голодних, а навіть з гробу піднімав померлих, – постав перед судом Пилата, який під тиском підбуреної  юрби несправедливо засудив Ісуса і віддав Його на розп’яття.

Незважаючи на те, що людство відкинуло Спасителя, несправедливо Його засудило і у своїй жорстокості, почало знущатися над Ним, Його бичувати, катувати, обсміювати, щоб вкінці Його ганебно розп’ясти, – Христос, попри те все проявляє, свою безмежну любов і милосердя у молитві: “Отче, прости їм, не знають бо, що роблять” (Лк. 23, 34). Якщо по людськи робити висновки із Страсного тижня, то справедливість вимагає засудження тих, хто кричав розіпни-розіпни Його, як і тих, хто Його засудив та розпинав. Однак, Господь керується іншою логікою, – Він милосердя ставить понад суд (пор. Як. 2,13). Не засуджує своїх катів і розпинателів, а проявляє до них своє велике милосердя, кажучи: “Я ж, коли від землі буду піднесений, усіх притягну до себе” (Ів. 12, 32). Бо ж справді – любов і милосердя мають велику силу притягання, а помста, ненависть та злоба – відштовхують. У цьому ми самі неодноразово переконувались.

Папа Франциск отримуючи майже кожного дня тривожні звістки з усього світу, в тому числі і з України, про плач, страждання і про біль людей, як наступник апостола Петра на землі, встановив окремий надзвичайний Рік Божого милосердя, щоб за прикладом нашого Спасителя у так жорстокому сьогоднішньому світі, людство вчилося любити і бути милосердними, та щоб “стягувати” це Боже милосердя особливо у гарячі точки нашої планети, там, де люди страждають від війни, насильства та злоби. Політики різних країн зустрічаються у різних форматах на нейтральних територіях, щоб знайти і дати розв’язку тому чи іншому конфліктові, і її не знаходять, бо не там шукають. Адже ж ключ і розв’язка знаходиться в самому Джерелі миру, любові та милосердя, яким є Ісус Христос наш Спаситель, а якого вони стараються викинути з родин, з навчальних закладів, з Конституцій, з держав, з Європи та зі світу взагалі. Нехай отже, це святкування Пасхи, Великодня – цього Великого Дня, буде нашим свідченням і маніфестацією перед вельможами цього світу про те, що ми є діти нашого Отця Небесного, і завжди ставатимемо на захист християнських цінностей, які він нам обявив через свого Сина Ісуса Христа, якого торжественне Воскресіння сьогодні звершуємо.

Дорогі Сестри і Брати! Так склалося, що цьогорічне святкування Пасхи співпало з другою річницею трагічних подій в Одесі у яких тоді, на жаль, постраждало і загинуло багато людей. Дуже прикро спостерігати, що певні політичні сили та угрупування хочуть використати цю нагоду і спровокувати новий конфлікт серед одеситів, організовуючи різні провокації. Закликаю і застерігаю усіх, хто до цього причетний, пам’ятайте, що Великдень, це Великий День, це Свято Господнє, тому не личить відвертати увагу віруючих людей від прослави свого Господа та сконцентровувати її на собі та на своїх політичних цілях. Не відбирайте слави у Господа! Не відбирайте свята в одеситів! Не піддавайтеся насильству, сепаратизмові та злобі, а керуйтися любов’ю, єдністю та милосердям, до якого закликає нас Воскреслий Христос.

Від імені духовенства та вірних Одеського і Кримського Екзархатів УГКЦ ще раз висловлюю щирі співчуття батькам, сім’ям і родичам загиблих під час травневих сутичок, запевняючи Вас у нашій молитовній підтримці. А усіх померлих поручаємо Божому милосердю і закликаю душпастирів Одеського і Кримського екзархатів у понеділок 2 травня, під час Воскресного Парастасу пом’янути душі покійних слуг, що загинули під час трагічних подій в Одесі два роки тому.

Вітаючи усіх із Великодніми Святами, огортаю Вас своєю пастирською молитвою і прошу Всевишнього, щоб через цьогорічне свято Пасхи Господь показав свою могутню десницю над усіма нами, дарував нам і нашій Україні в цьому Ювілейному Році щедре своє Милосердя, щоб на наших теренах врешті запанував цей довгоочікуваний нами мир, та щоб ми змогли втішатися перемогою добра над злом і насиллям, перемогою над агресією, несправедливістю, і над усілякими іншими злими силами темряви.

Бажаю, щоб ті, у кого в серці панує агресія, зло і ненависть, просвітилися Пасхальним торжеством, проявили своє милосердя до ближнього, одні одних обняли та сказали: «Браття!» І простили все з воскресінням та разом заспівали: «Христос воскрес із мертвих!»

Усім Вам зичу благословенного Великодня, миру і перемоги від воскреслого Христа, сильної віри і надії на краще майбутнє, та неустанної опіки Пресвятої Богородиці.

 

Христос воскрес!

 

 

Дано в Одесі,

при Катедральному храмі Святого Апостола Андрія Первозванного

у Страсний Четвер,

28 квітня 2016 року Божого