Пратулинські мученики: мощі вперше виставили для почитання в Одесі

На парафії Вознесіння Господнього УГКЦ в Одесі урочисто вперше виставили для молитовного почитання мощі Пратулинських мучеників.

З благословення екзарха Одеського владики Михаїла Бубнія, такі мощі отримали 8 парафій Одеського екзархату: Парафія Вознесіння Господнього в Одесі, парафія Святого Архистратига Михаїла в Одесі, парафія Покрови Пресвятої Богородиці в Миколаєві, парафія Різдва Івана Хрестителя у Кропивницькому, парафія Всіх Святих Українського Народу в Южноукраїнську, парафія Святих Верховних Апостолів Петра і Павла в Південному, парафія Різдва Пресвятої Богородиці в Зеленівці, парафія Святого Миколая Мирликійського в Сонячному Херсонської області.

Щомісяця, 23 числа, у всіх парафіях де присутні мощі, відбуватиметься молитва про заступництво Пратулинських мучеників.

24 січня 2024 року виповнилося 150 років від мученицької смерті 13 селян греко-католиків у селі Пратулин на Підляшші, які не побоялися віддати своє життя за вірність греко-католицькій Церкві та відмову перейти до православ’я.

Їх беатифікація відбулася 6 жовтня 1996 року в Римі Папою Іваном Павлом II. Беатифікаційний процес розпочався ще 1918 року ініціативою римо-католицької Седлецької єпархії.

У 1997 році Синод Єпископів УГКЦ постановив включити пам’ять Пратулинських мучеників до українського церковного календаря та встановив день їхнього вшанування – 23 січня.

Пресслужба Одеського екзархату