Митрополит Борис Ґудзяк відвідав Одесу: слова підтримки, молитва та гуманітарна місія

Митрополит Філадельфійський УГКЦ, президент УКУ владика Борис Ґудзяк здійснив візит в Одесу. Єпископ зустрівся з вірними, постраждалими від війни, представниками влади та бізнесу. Зустрічали і супроводжували митрополита Філадельфійського екзарх Одеський владика Михаїл Бубній, а також військово-морський капелан о. Олександр Смеречинський.

За словами владики Михаїла, візит Його Високопреосвященства Митрополита Бориса – це унікальна нагода подякувати йому особисто за всебічну підтримку, в тому числі й фінансову, а також почути слова підтримки і солідарності всієї католицької спільноти США у цій нелегкій боротьбі українського народу за свободу, незалежність та становлення державності.

4 вересня владика Борис очолив Божественну Літургію в Катедральному храмі святого апостола Андрія Первозванного, а також поспілкувався із парафіянами та спільнотою людей з вадами слуху. Вітаючи вірних у храмі, митрополит зазначив, що хоча храм святого апостола Андрія Первозванного в Одесі є можливо найменшим Катедральним храмом в УГКЦ, зате він є наймилішим і дуже затишним.

Особливу увагу митрополит приділив тим, хто найбільше постраждав від війни. Після богослужіння він передав гуманітарну допомогу від Філадельфійської Митрополії УГКЦ, яка так необхідна в цей складний час.

Потім митрополит Борис відвідав БФ «Карітас-Одеса». У карітасі відбулася тепла і надихаюча розмова про діяльність благодійного фонду, спрямовану на допомогу тим, хто найбільше потребує підтримки. Керівники проєктів мали нагоду розповісти про нагальні потреби як місцевих, так і евакуйованих людей в різних сферах життя: матеріального добробуту, фізичного та ментального стану, освіти тощо. Особливу увагу приділили дітям та їх підтримці.

Відтак владика Борис відвідав парафії святого Архистратига Михаїла і Вознесіння Господнього УГКЦ в Одесі. «Сьогодні наша парафія мала особливу честь приймати двох архиєреїв. До нас завітали владика Михаїл Бубній, екзарх Одеський та митрополит Філадельфійський, владика Борис Ґудзяк. Цей день став для всієї громади справжнім джерелом духовної радості та натхнення. Щиро дякуємо за їхню присутність і молитовну підтримку», – йдеться в повідомленні парафіяльної спільноти Вознесіння Господнього.

Перебуваючи в Одесі, Президент УКУ також зустрівся із заступником Одеського міського голови Павлом Вугельманом, місцевими підприємцями і пастором Одеської Пересипської Церкви Одеського обласного об’єднання церков ЄХБ Миколою Сідаком та чоловіком загиблої Анни Сергієм Гайдаржем зі старшою дочкою, що врятувалися 3 березня цього року від російських обстрілів.

Не оминув митрополит і наших спів братів римо-католицької Церкви, де 5 вересня відслужив Святу Літургію і виголовив проповідь в якій заохотив всіх присутніх «відчалити на глибінь» у пошуках духовних скарбів, якими можна потім ділитися з усіма потребуючими. Того дня митрополит Філадельфійський завершив свій візит до Одеського екзархату УГКЦ.

Владика Михаїл Бубній, Екзарх одеський, духовенство, монашество та вірні цього екзархату щиро вдячні йому за цей візит і підтримку в часі війни.

Пресслужба Одеського екзархату