Слово (звернення) владики Михаїла Бубнія до священнослужителів Одеського екзархату на великий четвер в установлення святих Тайн Пресвятої Євхаристії і Священства, виголошене 16 квітня 2020 року у Катедральному храмі святого апостола Андрія Первозванного в Одесі

Всесвітліші, всечесні та преподобні отці, тут присутні і всі ті, що єднаєтеся з нами в спільній молитві по іншій стороні цього об’єктиву. Сьогодні Церква Христова святкує установлення святих Тайн Священства і Пресвятої Євхаристії. Саме в цей день Ісус Христос установив Пресвяту Євхаристію і в такий спосіб залишився з нами під видами хліба і вина.

Коли Господь вибирав своїх апостолів, коли він їх навчав і супроводжував, показуючи добрий приклад служіння, він одного разу сказав їм: «Не ви Мене вибрали, але Я вибрав вас і призначив вас, щоб ви йшли і плід приносили, і щоби цей плід тривав» (Ів. 15,16).

Дорогі отці, сьогодні, у цей день Великого Четверга, ми маємо змогу усвідомити собі це величне покликання та призначення, яке ми отримали від Бога, та наше служіння. Під час сьогоднішньої молитви, у виголосах Божественної Літургії, ми просили також прощення своїх прогрішень, бо, як люди, ми завжди є недосконалими, так, як і апостоли були не досконалі.

Тому я хотів би побажати сьогодні і собі і вам, дорогі священнослужителі, найперше боязні зради. Хотів би побажати також сокрушеного серця Петра, а інколи, ‑ навіть його сльози, ‑ після того, коли ми усвідомлюємо свою негідність, свою зраду через власні гріхи. Також, в особливий спосіб, зичу вам усім ревності у служінні та апостольської відваги, ‑ тієї, яку вони мали після Воскресіння Христового, ‑ що не боялися ні смерті, ні ворога, ані меча, але йшли відважно і тим самим принесли великий плід, який триває аж до сьогодні. Ми бачимо якою великою є Церква Христова, як багато людей увірувало у Христа завдяки навчанню апостолів, і ми є тими, що продовжуємо це післанництво, цю місію, це апостольство Христове, ‑ священство.

У сьогоднішньому старозавітному читанні ми також чули як Господь звертається до Мойсея і каже: “Йди до людей та й освячуй їх, сьогодні і завтра” (Вих.19,10). Дорогі отці, ми «йдемо» сьогодні до людей через сучасні засоби комунікації, бо вони до нас не можуть прийти через обмеження, накладені в цей час карантину. Але сьогодні як ніколи є велика можливість і велика нагода, щоб людям звістити Боже слово, щоб йти до них, до їхніх сердець та домівок. Ідімо, будьмо з людьми, любімо своїх вірних, любімо кожну людину, любімо грішників, які, можливо, ще не пізнали Бога, але саме через нас вони мали би пізнати Його. Будьмо відкриті, будьмо ревні та плодоносні, так як нам вказує Христос, який заохочує своїх апостолів словами: Будьте плідні! А плідність наша, ‑ в служінні. Тому я щиро вітаю вас сьогодні і бажаю щедрого Божого благословення на подальше служіння. Всього вам найкращого і Божого благословення в ім’я Отця і Сина і святого Духа Амінь!