Слово владики Михаїла Бубнія у день міста Одеси під час відкриття меморіального комплексу в пам’ять зруйнованого християнського кладовища, де були поховані визначні особи Одеси, виголошене 2 вересня 2020 року в Одесі

Ваше преосвященство,
Всесвітліші, всечесні отці,
Вельмишановний пане міський голово Геннадію Леонідовичу,
Дорогі представники влади різних рівнів,
Дорогі Одесити, з днем народження усіх нас!

Сьогодні, цей Преображенський парк нашого міста набирає іншого обличчя, він «преображається». В даний час ми стоїмо на місці відновлення історичної пам’яті та історичної правди і справедливості.

Як нам усім відомо, що на місці цього теперішнього Преображенського парку було перше міське кладовище, де спочили останки наших предків, всіх тих, хто перед нами будував і творив Одесу саме такою колоритною та особливою. На жаль, в історії буває так, що дехто прагне стерти пам’ять про своїх попередників, що й сталося саме в часи більшовицького панування ось з цим першим міським кладовищем в Одесі.

Я дуже вдячний сьогодні, міській владі на чолі з Геннадієм Леонідовичем, усім тим хто трудився над відновленням пам’яті про наших предків-попередників та будівничих Одеси, тому, що запорукою нашого майбутнього і його подальший розвиток, в більшій мірі залежить від пам’яті про наше минуле.

Я дуже радий, що ми сьогодні відновлюємо історичну справедливість про культуру та правду нашого міста і відкриваємо цей меморіальний комплекс, місце, де ми з вами зможемо прийти, пом’янути і помолитися за душі всіх усопших на цьому зруйнованому першому міському кладовищі. Слушно зауважив Геннадій Леонідович під час нашої з ним розмови, «на сьогоднішній день практично неможливо віднайти всі могили, які знаходилися чи знаходяться в цьому парку, тому ми спорудили і відкриваємо принаймні цю спільну могилу-пам`яті про всіх тих, хто був захоронений в цьому Преображенському парку і могили яких на сьогоднішній день цілковито зруйновані».

В цей історичний момент, в день, коли Одеса святкує своє свято, цим відкриттям меморіалу хочемо заявити, що ми пам’ятаємо про наших попередників. Сьогодні дякуємо усім тим, хто спричинився до розбудови і преображення цього парку, щоб він набирав щоразу іншого, кращого обличчя. Звертаємось з особливою вдячністю Богові за наших попередників, за тих, хто вже відійшов від нас, спочиваючи у вічності, але хто започаткував основу цього чудового, прекрасного причорноморського міста Одеси. Зі святом усіх нас!

Слава Ісусу Христу.