Подячне слово владики Михаїла Бубнія під час інтронізації (введення напрестол Одеського і Кримського екзархатів), виголошене 12 квітня 2014 року Божогов Катедральному Соборі Успіння Пресвятої Богородиці РКЦ в Одесі

Ваша Блаженство Патріарше Святославе! Високопреосвященні Владики!

Преосвященні Владики! Преподобний отче Piotrze делегате Апостольської Нунціатури! Всесвітліші, Високопреподобні і преподобні Отці! Преподобні Сестри!Вельмишановні представники влади! Дорогі наші гості інших конфесій! Дорогі у Христі брати і сестри!

Слава Ісусу Христу!

Яке ж знаменне і символічне сьогоднішнє свято для вірних Одеського і Кримського Екзархатів. Напередодні Квітної Неділі, коли завтра святкуватимемо урочистий в’їзд Ісуса Христа до Єрусалима, урочисто святкують вірні нашої Церкви в Одесі і мій приїзд як свого пастиря.

Дивні Господні дороги в нашому житті. Ще два місяці тому, я спокійно служив собі на одній із невеликих парафій в м. Івано-Франківську, а сьогодні Господь через рішення Священного Синоду і Глави нашої Церкви, доручає моїй опіці ввесь південь України. Дякую Вам Ваше Блаженство Святославе і всьому Священному Синодові нашої Церкви за таку велику довіру до мене. Прошу ваших святих молитов та вашої підтримки, щоб я міг сповнити Божу Волю, гідно послужити нашій Церкві й таким чином виправдати вашу довіру. Усвідомлюючи свою людську неміч, цілковито віддаюся в руки Божі, і з довір’ям промовляю: «Ось іду, щоби сповнити Твою волю, Боже» ( Євр. 10,9).

Щиро дякую всім моїм попередникам, Блаженнішому Любомиру Гузару, Преосвященнішим Владикам Михаїлу Колтуну і Василю Медвіту, а особливо присутньому сьогодні з нами Владиці Василю Івасюку. Це Ви дорогі Владики своїми молитвами, своєю працею, своїми жертвами і терпінням закладали міцні фундаменти, щоб наша Греко-Католицька Церква, поручена вашій святительській опіці тут на півдні України, могла успішно сповняти Христову місію освячення і спасіння вірного люду Божого. Дозвольте, від себе особисто та від усіх вірних нашого екзархату – духовенства, монашества і мирян – висловити Вам Преосвященніший Владико Василію та всім вашим попередникам нашу велику вдячність і глибоку повагу.

З особливою подякою хочу звернутися до господаря цієї Катедри, до Jego Ekscelencji Biskupa Bronisława Biernackiego. Дорогий Владико! Від імені всієї Греко-Католицької Церкви, а особливо від вірних греко-католицької громади Одеси, прийміть нашу щиру вдячність за те, що двері Вашого храму завжди були і є відкритими для нас. Дякуємо Вам за те, що від самих початків нам не приходилось молитися під відкритим небом, бо Ваша щедрість і гостинність цього не дозволила. Хоч на сьогоднішній день ми вже маємо свою маленьку капличку, однак вона не помістила б сьогодні всіх нас тут присутніх. Тому щиро дякуємо Вам Дорогий Владико, що ви дозволили нам відслужити цю Архієрейську Літургію та провести Чин інтронізації у Вашій Катедрі. Завдяки цьому, ніхто з нас не лишився на вулиці, і всі ми мали можливість активно брати участь у спільній молитві та все бачити. Ми Вам цього ніколи не забудемо!

Щиро дякую також всім священнослужителям цієї Катедри та сестрам монахиням за співпрацю і допомогу в приготуванні сьогоднішнього свята.

Сьогодні разом з нами молилися о. Петро Жук, ректор Київської Трьохсвятительської семінарії та його семінаристи, а також семінаристи з Івано-Франківської та Тернопільської Духовних Семінарій. Щире Вам спасибі, що Ви подолали таку далеку відстань, щоб бути сьогодні разом з нами та молитвою і таким чудовим співом підтримати свого Архієрея. Сподіваюся, що після успішного закінчення семінарії, якщо не всі, то принаймні дехто із Вас виявить бажання служити в Одеському екзархаті. Отже, чекатиму Вас!

Дуже дякую дорогим нашим гостям з інших конфесій, що молилися сьогодні разом з нами, а саме: о. Андрію Гамбургеру, настоятелю кафедрального Собору НЕЛЦУ та отцю диякону Ароману, представнику від Вірменської Апостольської Церкви. Прагну продовжувати цей екуменічний діалог і співпрацю, яку започаткували мої попередники, особливо співпрацю в соціальних проектах. Хай допоможе нам у цьому добрий Господь.

Хочу подякувати за присутність на цій молитві також представникам влади, особливо тут присутнім: Ігорю Васильовичу Паночишену, представникові відділу у справах релігій ОДА, Олександру Крижановському, ректору Християнського Гуманітарного Відкритого Університету та Андрію Юсофу, представникові інтелігенції м. Одеси. Дуже сподіваюся на нашу плідну співпрацю задля добра всіх людей цього приморського краю. Будь-яка влада – це насамперед служіння і жертва. Нехай Господь дарує нам мудрість і силу, щоб сповняти своє служіння самовіддано і чесно.

З особливим словом вдячності звертаюся до Вас священнослужителі, їмості, преподобні отці, преподобні сестри та всі вірні Одеського і Кримського Екзархатів. Я вдячний Господеві за те, що покликав мене до служіння для вас і з вами. Щиро дякую Вам за вашу молитву і таку чисельну присутність на сьогоднішньому торжестві. Я дуже сподіваюся і прагну, щоб ми разом успішно та плідно співпрацювали, молилися і служили на славу Божу, і тим самим були доброю закваскою для розвитку нашої Церкви і добрим прикладом та світлом для тих, хто ще не пізнав Христа.

З нами молилися сьогодні мої близькі друзі, що прибули із сонячної Італії. Ringrazio cordialmente i miei amaci che sono venuti dal’Italia. La Vostra presenza oggi nella mia intronizzazione è un gran’onore. Grazie mille che siete oggi con me. 

На завершення хочу сердечно подякувати всім Вам, любим у вірі братам і сестрам, які прибули сьогодні на цю євхаристійну молитву; дякую хористам і всім, хто спричинився до організації та проведення сьогоднішнього торжества, дітям, молоді, отцям і сестрам та всім парафіянам храму св.. ап.. Андрія Первозванного. Уповаючи на Господа, запевняю всіх вас: що буду звершувати своє архиєрейське служіння так, щоб бути гідним наслідником тієї спадщини, яку передали нам мученики й ісповідники нашої Церкви. Нехай їхні святі молитви мене у цій постанові скріплюють і навчають. Амінь