У Зарваниці завершився перший тур реколекцій для священичих родин Одеського екзархату

З 16 по 19 липня 2024 року у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбувся перший тур щорічних реколекцій для священничих родин Одеського екзархату. Духовні зустрічі, присвячені темі подружнього життя, провів отець Захар Михасюта.

Розпочалися реколекції у вівторок спільною молитвою, відтак отець-реколектант проводив духовні науки для священників та їхніх дружин, висвітлюючи важливі теми. Для наймолодших спеціальну духовну програму протягом чотирьох днів реколекцій організовували сестри Анастасія, Миколая, Онуфрія СНДМ, що здійснюють служіння в Одеському екзархаті.

У середу, 17 липня, на території Марійського духовного центру екзарх Одеський владика Михаїл Бубній освятив автомобіль швидкої допомоги для потреб Любашівської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, який отримали медики за сприяння комісії охорони здоров’я Одеського екзархату.

На освяченні автомобіля були присутні голова комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я с. Севастіяна Карвацька, пані Мирослава Полець, головний лікар Любашівської лікарні Дмитро Фомін і медичні капелани Одеського екзархату. Добродійок с. Севастіяну Карвацьку та пані Мирославу Полець було нагороджено Єпископськими грамотами екзарха Одеського за вклад у розвиток медичного капеланського служіння на території Одеського екзархату.

Також єпископ освятив богослужбові ризи одного строю для медичних капеланів Одеського екзархату. Священичий одяг пожертвували парафіяни Собору Святої Софії в Римі на чолі з парохом о. Марком Семегеном.

У рамках реколекцій, екзарх Одеський нагородив золотим хрестом з прикрасами о. Святослава Кирика, який виконував уряд протопресвітера Одеського до 2024 року, і золотим хрестом о. Петра Маковецького, канцлера Одеського екзархату.

Окремо відбулася зустріч владики Михаїла зі священничими родинами, під час якої єпископ ознайомив присутніх з постановами Синоду Єпископів УГКЦ, який відбувався у Марійському духовному центрі «Зарваниця» з 2 по 12 липня 2024 року і окреслив основні напрямки душпастирської діяльності для духовенства екзархату.

Після чого п. Олена Пенязєва, голова Катехитичної комісії доповіла про актуальний стан катехитичного служіння і представила послання Архиєрейського Синоду УГКЦ: «Рятуйте пригнобленого з руки гнобителя».

Відтак, відбулася презентація Шематизму Одеського екзархату. Владика Михаїл зазначив, що “ми пишаємося випуском першого Шематизму Одеського екзархату і хочемо відмітити високий рівень виконаної роботи”. За словами упорядника, прессекретаря Одеського екзархату Миколи Мудрика, Шематизм презентує повне бачення життя та душпастирської діяльності Одеського екзархату, передає живі історії наших спільнот.

Також слово мав екзархальний економ о. д-р Микола Слободян. Він розповів про економічні справи екзархату.

Завершилися реколекції Молебнем до Пресвятої Богородиці.