РІЗДВЯНЕ ПРИВІТАННЯ ПРЕОСВЯЩЕННОГО ВЛАДИКИ МИХАЇЛА БУБНІЯ

Всесвітлішим та Всечесним Отцям,

Преподобним Ченцям і Черницям,

Достойним Братам Лицарів Колумба,

Возлюбленим у Христі братам і сестрам Одеського екзархату,

Всім людям доброї волі!

Христос Рождається!

Возлюблені у Христі Сестри і Брати!

Щиро вітаю вас зі світлим празником Різдва Христового, який цього року вперше святкуємо за новим стилем. Вдячний Богові, що попри жахіття війни, маю нагоду сьогодні знову звернутися до вас та подякувати вам за всі зусилля останнього року, які ми разом з вами провели у молитвах, трудах та в боротьбі за нашу Батьківщину.

Сьогодні наші парафіяльні спільноти збираються у храмах, щоб привітати новонародженого Спасителя і кожен з вас, я думаю, розуміє, наскільки важливою є спільнота – особливо та, яка постійно молиться. Переконаний, що кожен з вас сьогодні приніс до новонародженого Ісуса свій особливий дарунок. У кожного він різний: у когось подяка за дар життя та небесне заступництво, у когось біль втрати за своїми рідними, у когось це тривога і страх за наших військових, які на фронті, у когось надія на те, що війна скоро закінчиться, а у когось – це тверда віра, що Господь не залишить нас напризволяще. Є серед нас і ті, які принесли у дарунок свою щоденну сумлінну працю та турботу про рідних; точно є ті, які щодня займаються волонтерською діяльністю і допомагають фронту в різний спосіб, наближаючи нашу перемогу; також, переконаний, що є багато таких, хто приніс у дар свої щоденні щирі молитви. Покладімо сьогодні до ніг нашого Спасителя все, що є у наших серцях та й саме серце віддаймо Божому Синові. За стільки років війни наші серця вже стали втомленими та зболеними, але в нашій ситуації, зболене серце – це мабуть найкращий подарунок для Ісуса.

Справді, з кожним наступним днем війни, стає все важче вірити, все важче молитися, все важче свідчити Христову любов нашим ближнім. Дедалі складніше нам підтримувати один одного. Але ми, християни, знаємо, що саме в найважчі часи зростає наша віра; переживаючи труднощі, ми будуємо міцніші стосунки з Христом та й самі стаємо сильнішими. І сьогодні, подібно до мудреців, які прийшли за світлом Вифлиємської зорі, ми з вами прийшли до храму, щоб набратися мужності і сили від Божого Сина, щоб засвідчити Йому, що ми витривало стоїмо у вірі і надії. Сьогодні ми прийшли сюди, щоб наповнити свої серця тією непереборною силою – самим Ісусом Христом, якого ми приймаємо у Святому Таїнстві Євхаристії – яку ніхто не може здолати; наповнити серця тією силою, яка уможливлює Давидові боротися з Голіафом і перемогти його; силою, яка щодня допомагає нашим воїнам протистояти російській навалі; силою, яка випромінюється світлом через наші добрі слова та діла; силою, яка кріпить наш дух і не дозволяє впасти, як би важко нам не було.

Запрошую вас сьогодні, дорогі в Христі, пережити особисту зустріч з новонародженим Божим Сином у храмі, а після богослужінь понести додому частинку цього Божественного світла у своєму серці. Це дуже важливе завдання для кожного із нас. Пригадаймо собі, що Ісус Христос став людиною, витерпів страждання і смерть заради нас з вами. Бог віддав свого Сина в жертву, щоб ми мали життя вічне і ми просто не маємо права жити так, ніби це нас не стосується!

Молімось сьогодні щоб Господь оберігав наших захисників і захисниць на фронті, оберігав наші міста і села від ракетних атак і безпілотників, молімось за наших лікарів та волонтерів, за нашу владу різних рівнів, щоб вони чесно і справедливо виконували свої обов’язки у боротьбі з російським агресором, і за всіх, хто потребує нашої молитовної підтримки. Не забуваймо, що світло завжди перемагає темряву, якою б страшною та темрява не була. Пам’ятаймо, що в найтемніші часи дуже добре видно світлих людей! Будьмо світлими людьми, будьмо тими, хто не боїться темряви і разом з Новонародженим Христом прямуймо до перемоги!

Нехай 2024 рік стане роком особливої благодаті для кожного зокрема, а особливо для нашого відважного українського народу, так спраглого справедливого миру. А ми, як глибоко віруючі християни, переживаючи сьогодні особливо важкий та болючий досвід, станьмо апостолами Різдвяної радості та світла, проголошуючи молитвою та колядками “Слава Богові на висоті, а на землі – мир людям доброї волі” (Лк. 2,14).

Благословення Господнє на Вас!

+ МИХАЇЛ (БУБНІЙ),

Екзарх Одеського екзархату УГКЦ

Голова патріаршої комісії у справах монашества, Національний Капелан Лицарів Колумба в Україні

Дано в Одесі

при Катедральному храмі

св. Андрія Первозванного

дня 23 грудня 2023 р.Б.