Чернеча родина Воплоченого Слова

Служебниці Господа і Діви Марії з Матара заснували першу спільноту в Україні 5 січня 1999 р. Б. Тут Згромадження належить до Української Греко-Католицької Церкви і працює у візантійському обряді. На даний момент Сестри Воплоченого Слова візантійського обряду мають десять спільнот в Україні. Згромадження налічує більше 80-ти сестер-українок.

Символом Сестер Воплоченого Слова є Хрест з Матара, який кожна сестра носить на грудях. Це один з найдавніших хрестів Аргентини, знайдений у с. Матара, сучасна провінція Сантьяго-дель-Естеро в Аргентині. Він датується 1594 роком і був виготовлений з дерева індіанцем Касіке з племені матарес. На хресті з Матара вирізьблені Господь і Пресвята Діва, які є центром духовності сестер.

Спільнота сестер Воплоченого Слова на Півдні України в Одеському екзархаті була заснована у вересні 2010 році у смт. Врадіївка, Миколаївської обл., з благословення Кир Василія (Івасюка). З 2011 року сестри розпочали служіння в Одесі контрактом з Парафією святого апостола Андрія Первозванного.

Одним з пріоритетів праці сестер при парафії є катехизація дітей, молоді та дорослих. З духовенством парафії, сестри організовують літні табори, а також кожного року проводять Духовні Вправи за методом св. Ігнатія з Лойоли.

Крім цього сестри працюють над відкриттям  «Дому милосердя», що знаходиться у стані будівництва, неподалік від Одеси у с. Фонтанка. Цей Дім призначений для людей, що потребують допомоги. З вересня 2014 року до спільноти сестер Воплоченого Слова в Одесі належать с. Марія Уповання Загурська, с. Марії Зарваницька Бурба та настоятелька- с. Марія Розп’яття Вандишева.

Чернеча Родина «Воплоченого Слова» була заснована о. Карлосом Міґелем Буелою 25 березня 1984 р. в Аргентині, та складається з двох чернечих Згромаджень: Згромадження «Воплоченого Слова» та Згромадження «Служебниць Господа і Діви з Матара», а також Третього Чину мирян.

Згромадження носить назву «Воплоченого Слова» на честь таїнства Воплочення Сина Божого, – найбільшої та неперевищуваної події в історії людства. На цьому таїнстві Чернеча Родина базує свою духовність.

1. Згромадження «Воплоченого Слова» (ЗВС) є монашим священичим чином, тобто більшість його членів є священиками, хоча також є брати-монахи, які не приймають сану священства. Згромадження має дві гілки – апостольську та контемплятивну.

2. Згромадження «Служебниць Господа і Діви з Матара» (СГДММ) є монашим жіночим чином. Воно також складається із апостольської та контемплятивної гілок.

3. Третій Чин «Воплоченого Слова» є мирянською гілкою, тобто товариством вірних мирян. Його члени, живучи у світі, беруть участь у дусі Чернечої Родини, щоб певніше та дієвіше шукати власне християнське удосконалення на широкому полі мирянського покликання.

Монахи і монахині нашої Родини через обіти убогості, чистоти і послуху хочуть наслідувати Воплочене Слово у його чистоті, убогості та послусі. Крім того, вони складають четвертий обіт рабства Богородиці, згідно з духом св. Людовіка Марії Гріньйона з Монтфорта.

Більшість богопосвячених осіб присвячується апостоляту, наслідуючи Христа, який проголошував Царство Боже. Деякі з них ведуть виключно контемплятивний спосіб життя.

 

{gallery}stories/01.01.15{/gallery}