В Одесі відбувся круглий стіл від ОБСЄ в якому взяли участь представники етнічних та релігійних спільнот регіону

3 листопада в Одесі відбувся круглий стіл на тему «Роль діалогу у підвищенні безпеки релігійних спільнот та громад, які дотримуються певних переконань».

Захід відбувся у рамках проекту «Зміцнення безпеки релігійних громад та інших груп в Україні», який від початку року здійснює в Україні Організація з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) та Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ).

У засіданні круглого столу  взяли участь близько 40 представників релігійних та етнічних спільнот регіону, представники громадських організацій, центральних та місцевих органів влади, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, а також міжнародні та національні експерти з питань свободи релігії та переконань.

У роботі заходу взяв участь директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш, старший радник з питань свободи совісті та переконань ОБСЄ/БДІПЛ д-р Кішан Маноча; міжнародні експерти професор Норман Річардсон, викладач релігієзнавства та різноманітності релігії Коледжу СтранміллісЮніверсіті м. Белфаст (Північна Ірландія), Єлисавета Кітановіч, виконавчий директор з прав людини Конференції європейських церков (м. Брюсель, Бельгія).

Під час круглого столу, представник від Одеського екзархату о. д-р Микола Слободян, висловив стурбованість перед учасниками і організаторами круглого столу про те, що міська влада Одеси не задовольняє релігійні і законні потреби її жителів, а саме на протязі 18-ти років різні її представники під впливом «домінуючої церкви» не виділили жодного місця під будівництво єдиного храму УГКЦ в м. Одеса. Така несправедливість і упередженість до УГКЦ в Одесі, була визнана усіма представниками від ОБСЄ та релігійними лідерами етнічних спільнот регіону як не прийнятна і така, що потребує не відкладного вирішення.

 

Прес-служби Одеського екзархату

за матеріалами http://mincult.kmu.gov.ua

{gallery}stories/04.11.15{/gallery}