Діяльність екологічного бюро УГКЦ на півдні України

4 липня відбулася зустріч еко референта Одеського екзархату отця Дмитра Онуфрика із священиками курортного містечка, яке знаходиться на березі Джарильгацької затоки – міста Скадовськ.

Представником від духовенства УГКЦ  був о. Василь Харкавий із Згромадження Воплоченого Слова м. Скадовськ, адміністратора парафії Покрови Пресвятої Богородиці, а духовенство римо-католицької спільноти представляв о. Максим Падливський.

Зустріч розпочалась із того, що о. Дмитро ознайомив священнослужителів із діяльністю бюро УГКЦ із питань екології. Говорили про масштаби праці бюро, необхідність існування, завдання Церкви та важливість співпраці із державою. Обговорювали також стан екології в регіоні, де отці виконують своє священиче служіння.

У ході обговорення еко референт ознайомив співрозмовників із еко валізкою, що дало змогу наочно показати рішення, які можуть не тільки зробити наше ставлення до природних ресурсів більш шанобливим та відповідальним, але допоможе (особливо в час економічної нестабільності) заощаджувати матеріальні ресурси. Мова йшла про пристосування для економії води для душового шлангу, про кухонний душ який обертається, що може перемикатися і  бути аератором. Найбільше отців зацікавило освітлення помешкання. Коли вони ознайомилися із світлодіодними лампами LED і через обрахунки дізналися про великий відсоток економії, відразу виявили бажання ними користуватися на своїх парафіях та помешканнях. Також отці самі вимірювали через спеціальний прилад тепловтрати будинку і запросили о. Дмитра приїхати до них, щоб вони мали змогу оцінити теплоізоляцію своїх помешкань і належно підготуватися до опалювального сезону, до якого ще так далеко, але про котрого забувати не варто навіть зараз.

На завершення зустрічі о. Дмитро подарував всі присутнім часопис «Христова Нива» із екологічним номером, книжечки «Екологічний дороговказ» та іншу літературу на дану тематику. Отці домовились про подальшу співпрацю для спільної праці для захисту та належного ставлення до Богом створеного світу.

 

о.Дмитро Онуфрик еко референт Одеського екзархату УГКЦ