Відбулася екзархальна проща до мощей святого Климента в Ялті

8 грудня, у день пам‘яті священномученика Климента Папи Римського, відбулася проща до його святих мощів у храмі Пресвятої Трійці в м. Ялта (АР Крим), виставлених для публічного вшанування Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом 22 липня 2012 року.

Урочисті богослужіння очолив Владика Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримський. На порозі храму Пресвятої Трійці кир Василь, прийнявши з рук молодої парафіянки хліб і сіль, а від декана Кримського деканату протопресвітера о. Ігора (Гавриліва) – привітання, побажав усім присутнім добробуту – «щоб був хліб і до хліба» – і засвідчив, що сьогочасна проща, яка зібрала клір і прочан з усіх куточків України, не локалізувалася в межах Одесько-Кримського екзархату, а дійсно набула характеру всеукраїнської.

У своїй проповіді під час Архиєрейської Служби Божої Владика Василь нагадав присутнім про те, що Святіший Отець Бенедикт XVI проголосив 11 жовтня 2012 року початком Року Віри, встановивши метою його відзначення вказівку сучасній людині на красу і істину християнської віри; саме пошук способів проповідування християнської віри сучасній людині був метою зібрання глав церков усього світу в Римі в жовтні цього року. Освячуючи збудований ще Патріархом Йосипом (Сліпим) відновлений собор св. Софії в Римі, Блаженніший Святослав так само наголосив, що можливо пізнавати християнську віру якнайкраще через Божу красу; за словами владики Василя, Одесько-Кримський екзархат має два храми, які є свідченнями подібної краси – освячений на честь апп. Кирила і Методія дерев’яний трибанний храм у Херсоні та «невеликий, гарний, красивий, з іконою свщмч. Папи Римського Климента з його мощами» храм Пресвятої Трійці в Ялті. Саме краса храмів, яка є засвідченням краси Божої, залучає до себе вірних, допомагаючи краще й більше пізнати християнську віру, – зазначив кир Василь.

Згадуючи факти з житія свщмч. Климента, який був наступником св. ап. Петра, першого Папи Римського, і приніс на наші землі єдність Христової церкви, Владика Василь звернувся до вірних зі словами: «Через папу Климента Бог готовий дати вам все – ви тільки маєте бути готові те все взяти». Св. Климент, за словами Владики Василя, звертається до православних, до греко-католиків, до людей різних конфесій, щоб ті вийшли на скелю Петрову і подали одне одному руки – заради того щоб церква була, як за Володимира Великого, одною, нероздільною, святою, як єдиною є сама Свята Трійця. Головним свідченням єдності людей і церков, як зазначив Владика Василь, є взаємне прощення та відпущення гріхів: «Ми маємо бути єдині, в одній Христовій церкві, вибачаючи гріхи одне одному».

Зауваживши, що фундамент єдності віри починається з молитви, особливо з родинної, спільної, Владика Василь нагадав присутнім слова Слуги Божого Андрея Шептицького: «Нехай ціла родина батько, мати, діти – спільно щодня відмовляють молитви, якщо можливо, то ранком і увечір, перед і після обіду, а коли це тяжко, то бодай увечір. Спільна молитва має більшу силу, ніж молитва кожного зокрема». Бо, продовжив Владика Василь, з родин складаються міста, держави, і зрештою весь світ; саме родина є головною цеглиною світу, і хоч люди мають здатність зводити багато будівель, проте найголовнішим є будування людини, і Бог хоче, щоб ми будували самих себе і своїх дітей.

В кінці Владика закликав благословення Матері Божої Неустанної Помочі на родини прочан і священників, а також на кожну родину, і побажав усім під опікою Пресвятої Богородиці виконати свою місію, призначену Богом. Завершилася Божественна Літургія урочистим многолітствієм.

Найголовнішим моментом урочистостей стало надання архиєрейським благословенням Владики Василя храмові Пресвятої Трійці в Ялті статусу паломницького центру.

Об одинадцятій годині було виголошено катехитичну науку про свщмч. Климента Римського, матеріали якої було укладено ієромонахом студитського уставу Юстином Бойком на основі його унікальної докторської праці на тему “Постать Св. Климента Римського в агіографічній і літургічній старослов’янській рукописній літературі. Історично-богословський аналіз”, створеної на базі найповнішої збірки старослов’янських рукописів, присвячених св. Климентові. По науці присутні священики відслужили акафіст до свщмч Климента Римського. Під час науки та акафісту присутні мали можливість пройти мирування, а також прикластися до мощів свщмч. Климента і отримати його образок з реліквіями.

Після перегляду документальної стрічки «Загадки Папи Римського», присвяченої житію свщмч. Климента, і обіду представники Ужгородської духовної семінарії відслужили Велику вечірню церковнослов’янською мовою. По завершенні відправи прочани вирушили до парку «Крим в мініатюрі» в м. Алушта, в якому колекція моделей видатних архітектурних пам’яток Криму поповнилася мініатюрою ялтинського храму Пресвятої Трійці, яку благословив Екзарх Одесько-Кримський Владика Василь.

Прес-служба Кримського деканату УГКЦ