В Одесі освятили новий храм УГКЦ

В Одесі, 9 грудня 2023 року, екзарх Одеський владика Михаїл Бубній здійснив Чин освячення престолу, іконостасу і храму на честь святого Миколая Чудотворця Архієпископа Мир Лікійських.

Відповідальним за будівництво цього храму єпископ Михаїл призначив отця Юрія Стронянського. Облаштування святині почалося навесні 2023 року. Це наймолодша парафіяльна спільнота української греко-католицької церкви в Одесі, яку декретом правлячого Екзарха засновано в липні 2021 року.

Урочистості з нагоди освячення храму розпочалися за гарним українським звичаєм. Хлібом та сіллю наймолодші парафіяни зустрічали й вітали Архиєрея, а настоятель парафії о. Юрій Стронянський привітав Екзарха вручивши хрест, і запросив усіх до спільної молитви.

Владика Михаїл очолив Чин освячення нового храму, а відтак Архиєрейську Божественну Літургію. Із єпископом співслужили настоятель парафії о. Юрій Стронянський, сотрудник о. Володимир Троцишин, синкел у справах соціального служіння о. Василь Колодчин, голова медичної комісії о. Олександр Більський, канцлер о. Петро Маковецький, військовий капелан о. Руслан Остафій, капелан військово-морських сил о. Олександр Смеречинський, парох парафії Різдва Пресвятої Богородиці в м. Львів о. Орест Фредина і сотрудник о. ліц. Микола Стронянський.

У своєму слові до вірних, владика Михаїл, коментуючи уривок з Євангелії зазначив, що «сьогодні ми святкуємо свято, коли свята Анна зачала Богородицю у своєму лоні, свято початку відновлення людського роду з гріховної неволі. Через ту, яка була без гріха зачата, приходить нова ера, приходить новий світ. Народжується Богородиця, яка принесе для цього світу вже у своєму лоні Спасителя» – підкреслив владика.

За словами Архієрея, сьогодні приходить у світ світильник, який засвітить і всі хто будуть наближатися до того світильника будуть бачити справжнє світло – Ісуса Христа.

На свято прибули також священники з інших парафій Одеського екзархату і м. Львів, сестри монахині та чисельні вірні і гості. Божественну Літургію своїм співом супроводжували квартет Київської трьохсвятительської духовної семінарії.

На завершення Божественної Літургії, до всіх присутніх з вітальним і подячним словом звернувся владика Михаїл Бубній, зокрема єпископ подякував понад усе о. Юрію Стронянському, що «він свою молоду енергію гарно втілює в життя і у своє покликання, що ми бачимо сьогодні плоди його праці, бо не кожен удостоїться бачити свої плоди, а о. Юрій бачить уже свій плід. Ця каплиця – це перший храм, який він побудував у своєму житті як священник» – зазначив Екзарх.

Після чого було зачитано Декрет екзарха Одеського про нагородження золотим хрестом о. Юрія Стронянського, настоятеля парафії святого Миколая Чудотворця, будівничого освяченого храму.

Також владика Михаїл Бубній нагородив єпископськими грамотами парафіян, які багато спричинилися до будівництва храму святого Миколая Чудотворця в Одесі.

Відтак, настоятель парафії о. Юрій Стронянський від імені всіх присутніх парафіян привітав владику Михаїла та висловив вдячність єпископу за теплий пастирський візит, довіру, молитву і благословення.

 

{gallery}stories/07.12.23{/gallery}