У храмі святого апостола Андрія Первозванного відбувся чин Соборування

15 квітня, у храмі святого апостола Андрія Первозванного у м. Одесі, відбувся чин Соборування. Таїнство Соборування уділяли парафіяльні священики, о. Руслан Остафій, о. д-р Микола Слободян та о. ліц. Ігор Тарас.

Розпочалося богослужіння о 17:00 Святою Літургією, під час якої вірні мали змогу приступити до Таїнств Сповіді та Євхаристії, опісля було звершено чин Соборування. До храму прийшло чимало людей, щоб молитися разом зі священиками, отримати зцілення від своїх душевних та тілесних недуг, просити у милосердного Господа ласки оздоровлення та з вірою приступити до Таїнства.

Згідно церковного уставу, чин Соборування здійснюється собором духовенства над хрещеним християнином, шляхом семиразового помазання благословенним єлеєм, змішаним із вином.

При звершенні цього Таїнства людині подається благодать Святого Духа, яка оздоровлюючи діє на людські душу і тіло, та, згідно вчення Церкви, згладжує і розрішає всі ті гріхи її, які через уявну малу значущість були не вказані чи забуті при Таїнстві Сповіді.

 

Довідка:

Таїнство Єлеосвячення ще називається соборуванням,— це таїнство, в якому, при помазанні хворого освяченим єлеєм (олією), призивається на хворого благодать Божа для зцілення його від тілесних і душевних хвороб.

Тайну відправляють сім священиків, які є символом присутності повноти – самого Христа і Його Церкви (пор. Одкр. 1,20). Вони стають посередині Церкви, де є приготовані посудина з пшеницею та стакан-лампада із оливою. В пшеницю – символ відродження та надії на нове життя, вміщують сім помазків і сім свічок. Причасникам обряду Соборування необхідно каятися в гріхах. Тому спочатку читаються покаянний канон і молитви, щоби тим, що приступають до таїнства зцілення, допомогти відчути душевне розчулення та присутність Спасителя і Лікаря душ і тіл наших. Помазувані тримають в правій долоні запалену свічку – символ Христового Світла і Теплоти. Далі читаються сім апостольських послань та сім Євангелії. Ці читання необхідно уважно слухати та старанно задумуватися над кожним словом, просячи в Господа просвітлення розуму і серця Божественними писаннями. Вірні по черзі підходять до кожного із семи священиків та сім разів помазуються. Помазувані безперервно і смиренно повторюють про себе «Господи помилуй». Вкінці усього обряду над головами присутніх кладеться розгорнуту Євангелію і читається розгрішальна молитва. 

Ціль Соборування – ввести чоловіка в життя Божого Царства, в радість і мир Святого Духа. У Христі і через Христа все у цьому світі: здоров’я і хвороба, радість і страждання, життя і смерть стають шляхом входження в Нове Життя. Соборування допомагає християнинові наповнюватися духовною свідомістю, у все більшій повноті заживати Христовою реальністю, обожнюватися. Загальне Соборування вповні відповідає біблійно-святоотцівській антропології та відкриває віруючого на присутність в його житті Христа-лікаря, котрий наближується, щоби намазати та зцілити гріховні рани на душі тілі, щоби відновити Духом занечищений гріхами та пристрастями Свій живий образ.

 

 

 

Прес-служба Одеського екзархату

{gallery}stories/18.04.16{/gallery}