• 0900.jpg
  • 0901.jpg
  • 0902.jpg
  • 0903.jpg
  • 0904.jpg
  • 0905.jpg
  • 0906.jpg
  • 0907.jpg
  • 0908.jpg
  • 0909.jpg
  • 0910.jpg
  • 0911.jpg
  • 0912.jpg
  • 0913.jpg
  • 0914.jpg
  • 0915.jpg
  • 0916.jpg
  • 0917.jpg
  • 0918.jpg
  • 0919.jpg

Всесвітлішим та Всечесним Отцям

Преподобним Ченцям і Черницям

Достойним Братам Лицарям Колумба

Возлюбленим у Христі братам і сестрам Одеського екзархату

Любим нашим захисникам і захисницям, медичним працівникам

Всім людям доброї волі

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Возлюблені у Христі Брати і Сестри!

Переживаючи цьогорічне Таїнство Христового Воскресіння, найперше хочу запросити кожного із Вас зазирнути думкою назад і усвідомити, який важкий шлях Україна змушена була пройти від минулорічного Великодня. Скільки праці та зусиль на різних рівнях - державному, дипломатичному, духовному і на полі бою  було прикладено для того, щоб Україна вистояла; скільки наших захисників та захисниць віддали свої життя для того, щоб ми змогли святкувати цьогорічний Великдень у вільній та незалежній Батьківщині – святкувати день перемоги Сина Божого над смертю. І немає вже жодних сумнівів, що під проводом Того, Хто переміг смертю смерть, ми наближаємось з кожним днем до святкування нашої славної і довгоочікуваної перемоги над російським загарбником і українофобом.

Але боротьба все ще триває. Великий Піст, особливо Страсний Тиждень, календарно вже ніби закінчився, але фактично триває й надалі, бо ввесь український народ і його воїнство щодня продовжує переживати муки, страждання і смерть своїх рідних та побратимів. Саме тому так важливо нам сьогодні усвідомити наскільки важливою та цінною є наша з вами молитва; наскільки цінним є наш тісний зв'язок із Переможцем диявола - Христом, з Тим, хто своєю смертю смерть подолав, а всім нам життя дарував; дуже важливо є пам’ятати наскільки цінною є саме наша з Вами спільна молитва у Божому храмі та спільні наші зусилля для допомоги різними засобами нашим захисникам на фронті у боротьбі з безбожним російським ворогом.

Роздумуючи над сьогоднішнім святом Пасхи, яке так урочисто святкуємо,  подивімось на його контекст. У страсну п’ятницю ми переживали страждання, муки і смерть нашого Спасителя. Ми стояли під Його хрестом і страждали через несправедливість людей, які засудили на смерть Сина Божого. А потім, разом з Йосифом Ариматейським та Никодимом ми вкладали тіло Ісуса до гробу. Ті дні були сповнені болю і терпіннь, відчуття, що ніби несправедливість вже ось-ось перемагає, що незабаром зло запанує у світі. В ті дні ми, подібно до апостолів, відчували розгубленість і страх, здавалося, що темрява не тільки закрила небо, але й наші душі. Але сьогодні, ми стоїмо у світлі Христового воскресіння і на повні груди співаємо: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, а тим що в гробах, життя дарував». Ми більше не боїмося темряви і зла, бо Син Божий знищив владу смерті і показав нам, що зло остаточно ніколи не може перемогти добра; що ворожа буква “Z”, яка для нас стала символом Zла і Zагарбника, ніколи не зможе перемогти війська, яке на своїх грудях і шевронах носить символ хреста, символ Перемоги!

Воскресіння день, просвітімся дорогі браття і сестри, бо це Боже Світло освітлює всі потаємні закутки нашого життя, наших справ, наших думок і добирається до самих глибин нашого серця. Боже Світло чітко вказує нам шлях, яким ми повинні йти, як особистий, так і шлях цілого нашого народу. Це Світло дає нам тверду віру та впевненість, що з Богом ми непереможні як для гріха, так і для наших ворогів. Тим більше, коли ми об’єднуємось для спільної молитви чи для спільної праці заради перемоги, ми поширюємо це Світло і несемо Його у світ, щоб наші друзі, близькі та знайомі, завдяки нашому з вами свідченню християнського життя, могли також приступити до Бога і продовжити свій шлях разом із Ним, із Світлом, «що просвічує і освячує кожну людину, яка приходить на світ».

Любі брати і сестри у Христі! Сьогодні ми з вами є яскравим свідченням віри та незламності. Прийшовши до храму, ми завдяки своїй вірі, стаємо живим молитовним щитом для нашої Батьківщини, захистом для наших захисників, які також завдяки своїй вірі боронять нашу землю від російських окупантів і в надлюдських зусиллях стримують ворога, віддаючи своє життя в жертву. Тож возносімо наші серця, наповнені молитвою, до Господа з проханням за наш народ і наше військо, щоб воскреслий Ісус Христос подав нам силу та єдність в цьому історичному і переломному моменті нашої історії державотворення. Святкуючи сьогодні перемогу Життя над смертю, зробім все для того, щоб зберегти життя наших захисників, щоб жоден день в нашому житті не проминув без молитви та добрих діл милосердя, чи без допомоги нашому війську та потребуючим навколо нас.

Щиро вітаю всіх Вас із Великоднем і дякую за вашу працю та служіння, за ваші молитви і за вашу єдність. Особливо дякую нашим захисникам і захисницям, які безперервно, день та ніч захищають мирне українське небо і нас з вами. Нехай Воскреслий Господь винагородить кожного, хто невтомно молиться, постить і працює задля перемоги і на славу Божу та добро українського народу!  

Огортаю всіх Вас своєю пастирською молитвою і прошу у Воскреслого Христа, щоб благословив усіх міцним здоров’ям, радістю і миром, впевненістю та відвагою, силою духа та вірою в нашу якнайшвидшу перемогу, а над усе - сильною та живою вірою у Воскреслого Спасителя і надією на краще наше майбутнє.

Радісних і Благословенних вам Великодніх Свят!

Христос воскрес! Воістину Воскрес!

 

Дано в Одесі,

при Катедральному храмі Святого Апостола Андрія Первозваного

у Велику Суботу

15 квітня 2023 року Божого

Меню

Menu