• 0900.jpg
  • 0901.jpg
  • 0902.jpg
  • 0903.jpg
  • 0904.jpg
  • 0905.jpg
  • 0906.jpg
  • 0907.jpg
  • 0908.jpg
  • 0909.jpg
  • 0910.jpg
  • 0911.jpg
  • 0912.jpg
  • 0913.jpg
  • 0914.jpg
  • 0915.jpg
  • 0916.jpg
  • 0917.jpg
  • 0918.jpg
  • 0919.jpg

УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

ОДЕСЬКО-КРИМСЬКИЙ ЕКЗАРХАТ

Всечесніші отці-душпастирі,

Високопреподобні монахи та монахині,

дорогий наш віруючий у Воскреслого Ісуса Христа український народе!

Христос Воскрес!                                                              Воістину Воскрес!

Пасха - Воскресіння Ісуса Христа

Христове Воскресіння - символ духовного воскресіння

Христове Воскресіння – це є безмежна радість для всіх людей доброї волі. Церква Христова, проходячи через віки, радісно передає всім поколінням новину про Христове Воскресіння. Всі літургічні богослужіння від Пасхи до Вознесіння возголошують воскресний тропар: "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував".

У неділю рано-вранці жінки-мироносиці прийшли до гробу, щоб помазати мертве тіло свого Учителя пахучими оліями. Вони тривожилися, бо не знали, хто відкотить їм тяжкий камінь від могили. Адже вороги Спасителя, що боялися Його воскресіння, з дозволу Пилата поклали сторожу біля гробу та для надійності ще завалили гріб великим каменем. Вони пам’ятали, що Христос ще за життя сказав: "Я воскресну по трьох днях!". Юдеї боялися, щоб хтось не вкрав тіла і не сказав людям: "Він воскрес із мертвих!". "Дійсно, тоді останній обман буде гірший, аніж перший." (Мт. 27,63-64). Гріб до того ж був запечатаний хрестоподібно полотняними стрічками та римськими печатями.

За таких обставин відбувався похід жінок-мироносиць до гробу Господнього, але вони з вірою все-таки йшли…

Чи ж не подібно цим жінкам кожна людина повинна йти до Христа з надією, що тільки з Його допомогою буде подолано цей великий камінь, який є перепоною до зустрічі з Ним. Цим каменем є найперше наші гріхи – духи, що не дають нам піднятися з темряви. Святий Єфрем виділяє основні з них, коли взиває в молитві: "Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, недбайливості, властолюб’я і пустомовства віджени від мене."

Цим каменем є також наші терпіння, умови та обставини життя, які людині часто здаються неможливими до подолання, та через які вона приходить до безнадії та до зневіри.

Можемо зрозуміти стан тодішніх учнів Христових, які теж думали, що Бог їх покинув. Тільки жінки-мироносиці шукали зустрічі з Ним, хоча знали про великі перешкоди. У них залишилася тільки віра у все те, що Господь їм заповідав, що робив ще при житті.

І раптом жіночі серця наповнилися радістю, бо камінь відвалений і вхід до печери вільний, а значить вони виконають свою місію. Несподівано до них промовляє Ангел, звіщаючи радісну новину: "Ви шукаєте Ісуса розп'ятого? Його тут немає. Він воскрес!" (Мр. 16,6).

Отже, безмежна радість наповнила життя сміливих жінок, бо Христос Воскрес! А віруючі люди отримали запевнення і надію, що також воскреснуть до життя вічного через заслуги Господа нашого Ісуса Христа.

Христос вийшов з гробу з "новим тілом", також воскресли деякі померлі, котрі вийшли з гробів та "увійшли до святого міста і з’явилися багатьом" (Мт. 27,53). Всі інші померлі люди мусять чекати на воскресіння свого тіла аж до другого пришестя Ісуса Христа. Та Христос дав можливість кожному воскреснути духовно та стати Божою дитиною. Він надолужив за гріхи цілого світу своєму Отцеві власною кров’ю і добровільною покутою. І тепер кожен може отримати Божу благодать, якщо він її бажає.

Пророк Ісайя говорить: "Слуга Мій виправдає багатьох. Він понесе на Собі їхні беззаконня... Він видав Себе на смерть... Він узяв на Себе гріхи багатьох і за грішників заступився" (Ісайя 53, 11-12). Ісус Христос своїми стражданнями і хресною смертю повернув людям життя у благодаті Божій. Всі люди походять від одного прабатька Адама, а в хрещенні отримуємо благодать і стаємо братами і сестрами нового Адама - Сина Божого Ісуса Христа.

Відмовитися від духовного воскресіння – значить продовжувати грішити, тобто заслонювати свій шлях великим каменем. Тоді Пасха не може принести людині жодної користі. Тож першим кроком в усуненні цього каменя є упокорення перед Богом у молитві, приготування до нового життя через прийняття св. Тайни Покаяння та Причастя. До цього призиває наша Церква. І тільки тоді ми станемо новою людиною, тобто новим Адамом в Господі нашім Ісусі Христі. Це духовне преображення перевтілює грішних людей в улюблених Божих синів і дочок, котрі взаємно любляться та чинять діла милосердя своєму ближньому.

Перед нами постає логічне запитання: "Як можна пізнати дійсне духовне воскресіння людини?". Духовне воскресіння людини завжди приходить через терпіння та діла милосердя і подібне до прославленого Христа в небі!

Кожен, хто йде тернистою дорогою за прикладом Христа, – має повне право тішитися Воскресінням.

Смерть на хресті нашого Спасителя була ознаменована воскресінням і востанням із гробу. Так і всі духовно відроджені люди повинні виходити з гробу гріха, недбайливості, байдужості, нарікання і ставати правдивими Божими дітьми, подібними до Ісуса Христа. Воскресіння Спасителя є для нас взірцем духовного воскресіння: "Як Христос воскрес на славу Отця, так і ми повинні жити новим життям" (Рим. 6,4).

Отже, життя Воскреслого Спасителя є взірцем для наслідування кожним християнином. Духовне воскресіння вимагає від нас відкинути важке моральне каміння наших гріхів, недбайливості, пристрастей і недосконалостей зі свого християнського сумління. Віруюча людина мусить уникати поганих можливостей до вчинення гріха, а також примиритися з ворогами. В часі Великого Посту Церква просить своїх вірних робити акт прощення один перед одним. Хто не хоче цього вчинити, той далі мучиться, привалений тяжким каменем гріха, який не дозволяє йому вийти з гробу і жити радістю Христового Воскресіння.

Тож нехай Воскресіння Христове допоможе перебороти всі труднощі нашого життя та укріпить надію на спасіння. Особливо звертаю ці слова підтримки до молодих людей: не втрачаймо надії і не розчаровуймося, але молімося та працюймо, завжди творячи добро. Передайте моє Архиєрейське благословення всім людям доброї волі, хворим і немічним, в’язням і тим, хто втратив усяку надію, військовослужбовцям всіх родів військ і людям моря, студентам і молодим спеціалістам, вчителям і професорам та всім вірним нашого Екзархату.

Бажаю Всім благословенної Пасхи, духовного воскресіння та жити в мирі між собою. З нагоди Воскресіння Христового будьте щасливі, добра Вам, успіхів у праці та многих Божих ласк на дорозі надії та спасіння. Амінь.

Благословення Господнє на Вас!

+Василь Івасюк

Екзарх Одесько-Кримський

Меню

Menu