• 0900.jpg
  • 0901.jpg
  • 0902.jpg
  • 0903.jpg
  • 0904.jpg
  • 0905.jpg
  • 0906.jpg
  • 0907.jpg
  • 0908.jpg
  • 0909.jpg
  • 0910.jpg
  • 0911.jpg
  • 0912.jpg
  • 0913.jpg
  • 0914.jpg
  • 0915.jpg
  • 0916.jpg
  • 0917.jpg
  • 0918.jpg
  • 0919.jpg

Святий Дух даром кріпості вселяє християнським спільнотам і всій Церкві відчуття потужної присутності та підтримки Отця Небесного

Пройшовши вже половину шляху назустріч Воскреслому, Свята Церква, як любляча і турботлива Мати, щоби скріпити своїх дітей, у хрестопоклонну неділю високо піднесла «духовний маяк» – Хрест Животворящих. Цим знаком перемоги над смертю і дияволом Господь кріпить усіх своїх дітей по цілому світу, допомагаючи їм переможно дійти не лише до кінця Великого Посту, але й прожити життя як справжні сини і дочки Всевишнього. Даром кріпості Святий Дух робить кожну людину здатною долати всі труднощі й упевнено повертатись до Дому Отця.

Кріпость – дар, який допомагає задіяти і розвинути інші дари Святого Духа

Якщо роль всіх дарів Святого Духа полягає у пізнанні Божої правди, її засвоєнні і втіленні у власному житті, то кріпость є тим даром, який допомагає, незважаючи на різні перешкоди, довести задумане до логічного завершення в такий спосіб, щоби все відповідало Божій Волі і Творчому Божому задуму. Коли розум і мудрість зробили необхідну оцінку, дар знання, ради, побожності і страху Божого прийняли остаточне рішення на користь Царства небесного, то дар кріпості допомагає впевнено все зреалізувати. Кріпость як дар Святого Духа допомагає окремим християнам і цілим спільнотам засвідчити свою віру в Бога «новим ставленням» до сотвореної Богом дійсності.

Дар кріпості – це запорука духовного зростання і вдосконалення в чеснотах

Цей дар Святого Духа зростає, розвивається і починає плодоносити в житті людини в міру того, наскільки кожен християнин завдяки іншим дарам, молитві і посту, участі у Святих Таїнствах поглиблює свої відносини з Богом. У міру того, наскільки цей дар починає бути дієвим в житті чи то окремого християнина, чи парафіяльної громади чи навіть цілої Церкви, відкривається досі не звіданий потенціал, який у потузі Святого Духа слід використати на побудову Царства Небесного і відновлення втраченої через гріх гармонії між усім Божим сотворінням.

Кріпость – необхідний дар Божий, який дарує нам необхідну силу і зосередженість для того, щоби кожного дня, незважаючи на всі спокуси і випробування, завжди й усюди стояти на сторожі Царства Божого.

Сучасне суспільство спрагле побачити проблиски Царства Небесного, яке в потузі Духа Святого починає проростати в християнських громадах

Слід зазначити, що дар кріпості, який скріпляє чесноту мужності, - це щось набагато більше, ніж звичайна людська відвага. Цей дар нічого спільного не має із відчайдушними вчинками чи намаганнями комусь щось доводити. Не є кріпостю застосування грубої сили, намагання залякати слабшого, принизити чи використати беззахисного.

У сучасному світі, коли від вседозволеності «сильних світу» страждають мільйони невинних дітей Божих, дар кріпості повертає надію і дарує заспокоєння скривдженим і зневаженим. Коли повні любові, співчуття і солідарності християни, скріплені дарами Святого Духа, віддано і безкорисливо служать у місцях страждання своєму ближньому, інколи наражаючи  на небезпеку власне життя та здоров’я, то вони не лише засвідчують свою вірність Богові, але показують людству, як має виглядати справжнє людське обличчя. Служіння хворим і потребуючим у країнах третього світу, супровід невиліковно хворих, допомога біженцям, бездомним, пораненим, вдовам і сиротам – це ті випадки, коли носії дарів Святого Духа застерігають суспільство перед небезпекою цілковитої деградації.

Кріпость – це дар Святого Духа,

який має здатність спричинитись до оновлення лиця Землі

Присутність у суспільстві людей, які відзначаються цим даром Святого Духа, вселяє надію на краще майбутнє для всіх і повертає довіру між людьми. Цей дар пов’язаний з чітким, виваженим й обґрунтованим рішенням діяти завжди і винятково заради найвищої Мети. Цей дар допомагає реалізовувати заповідь любові, доповнює і вдосконалює чесноту мужності та інші чесноти. За підтримки інших дарів він допомагає діяти навіть усупереч інстинкту самозбереження, намагаючись урятувати інших. Святий Дух даром кріпості зміцнює волю людини, чинячи її здатною ламати усталені стереотипи і допомагає виробити нові, дружні до цілого Божого створіння.

Через цей дар Святий Дух  надприроднім способом скріпляє душу людини, яка починає діяти інколи всупереч людській логіці й усталеним нормам, тому що любов до Бога, яку людина прагне засвідчити через любов до ближнього, і шанобливе ставлення до природного довкілля є для неї життєдайною силою.

Скріплений цим даром політик ніколи не буде кривити душею і не буде боятись сказати правду про стан сучасного суспільства, про відповідальність перед теперішніми і прийдешніми поколіннями навіть з найвищої трибуни чи під час найвідповідальніших засідань або нарад, а також буде здатним прийняти закони для загального блага суспільства й усього створіння, а не лише відповідно до політичної кон`юнктури. Урядовець чи чиновник, який просить у Бога про цей дар Святого Духа, стає здатним не лише попросити прощення у скривджених, але, прислуховуючись до голосу Божого – свого народу, починає разом працювати на спільне благо. Святих Дух, який цим даром скріпляє на дусі чи то дрібного підприємця, чи представника великого бізнесу, дозволяє відчути присмак Вічності, щоби, показавши, де знаходиться Правдивий Скарб, дати зрозуміти, що не слід витрачати життя задля нагромадження матеріальних цінностей.

Даром кріпості Господь зажди провадить Свою Церкву

і навіть у нерівній боротьбі робить її переможницею

Святий Дух даром кріпості у всі часи, особливо в часи гонінь і переслідувань, скріпляв багатьох жінок і чоловіків, даючи їм мужність витримати у вірності Богові аж до кінця. Саме завдяки цьому дару Святого Духа у наших календарях ми маємо стільки імен тих, кого називаємо мучениками. Історії не лише з перших століть християнства, але й сучасності, особливо тих народів, де мученицькою смертю і в наші дні помирають ті, хто пішов за Христом, стають свідченням того, що Господь не залишає своїх дітей, а дає змогу їм опинитися в Його люблячих обіймах без страху перед смертю.

Дар кріпості є тим даром Святого Духа, який допоміг Праведному Андрею і Патріарху Йосифу провести страждаючу Церкву тернистим шляхом мучеництва і випробувань. Саме цей дар, разом із іншими дарами Святого Духа, скріпляв на дусі тисячі священиків і єпископів, ченців і мирян, які, залишаючись вірними Христу і Його Церкві, склали гідне і героїчне свідчення віри. Земля, скроплена потом і кров’ю цих мужів і дочок, тріумфально вивела із підпілля нашу Церкву під гаслом «Кріпость моя – Господь, кого маю боятися». Тож ці подиву гідні і славні свідчення віри повинні дати впевненість мільйонам синів і дочок славного українського народу - дітям Володимирового Хрещення -  у тому, що навіть під час війни, затяжної всебічної кризи у нас все вдасться, бо «Хто проти нас, якщо із нами Господь?».

Дар кріпості є гарним свідченням правдивого навернення і покаяння

Святий Дух даром кріпості освячує любов до рідної землі, перетворюючи патріотизм до Батьківщини на патріотизм заради Вітчизни Небесної. У сучасному світі дар кріпості допомагає християнам засвідчити свою вірність Творцеві також і через нове ставлення до природного довкілля. Цей дар Святого Духа розвивається і проростає в міру того, наскільки людина у своєму серці вивільняє місце для Божого Слова, яке, проростаючи, робить любов до ближнього і Божого створіння плідною.

Кріпость - потрібний дар для кожного не лише у виняткових чи складних життєвих обставинах, але дар, який повинен супроводжувати все життя і діяльність людини навіть у найнезначніших ситуаціях чи повсякденних вчинках. Без кріпості не можливо дієво протистояти споживацтву, яке пожирає всю планету. Виявляється, донести відходи власної життєдіяльності до смітника, роздільно їх посортувавши, - теж втілення дару кріпості. Поставити в любові і правді на місце «екологічного злочинця», який вирішив помити своє авто у річці, чи доступно пояснити горе-підприємцеві, що забруднює землю, воду чи повітря – це теж прояви цього дару.

Дар кріпості допомагає вбити у нас залишки гріхів байдужості і лінивства, а, проганяючи з нашого життя захланність і невпорядковані пристрасті, дозволяє скласти гідне свідчення віри. Щоб організувати будь-яке святкування в дусі чесноти поміркованості, не боячись осуду тих, хто вважає нас зазіхателями на «священні українські традиції» щедрої української душі, слід теж вирізнятись скріпленою цим даром Святого Духа чеснотою мужності. Обдарована даром кріпості людина не лише бачить чіткий план реалізації тої чи іншої Богоугодної справи, а усі виникаючі труднощі сприймає у новому світлі  - як такі, що додають упевненості в правильності обраного шляху.

І як би це з точки зору людської логіки не виглядало дивним чи абсурдним, але кріпость починає давати щирі плоди в міру того, наскільки покаяння до Бога є щирим, а навернення до Нього - радикальним. Під час посту покірне серце, з одного боку, починає усвідомлювати свою неміч, але з іншого, відчуваючи своє безсилля, починає скріплятись у синівській довірі до Бога.

 Біблійні тексти для поглиблених роздумів

1 Сам 16,13 «Сходження Духа Господнього на Давида»;

Пс 24,8 «Господь могутній і потужний»;

Еф 3,16 «Отець скріпляє у Святому Дусі»;

Еф 6, 10 «Заклик до зміцнення у Господі»;

Флп 4,13«В Бозі все можливо»;

Діян 5,41 «Радість з того, що потерпіли за Христа»;

2 Тим 2,3-4 «Воїн Христа переносить всі труднощі»;

Лк 22,42 «Ісус просить про виконання волі Отця»;

Рим 5,3-5; Як 1,2-4; Євр 12,1 «Заклик до витривалості».

 

Молитва

 

Господи Ісусе Христе, заснувавши Свою Церкву на непорушній скелі,

Ти сам пообіцяв, «що пекельні ворота її не подолають».

Тож із синівською довірою просимо Тебе і благаємо:

вчини так, щоби, скріплені даром кріпості

та за прикладом і заступництвом мучеників Твоїх,

ми були вірні Христові і Його Церкві.

Духом Святим Своїм веди нас через провідників своїх,

щоби любов’ю поміж собою і трепетним ставленням

до усього Тобою сотвореного

ми завжди перемагали диявола і всі підступи його. Амінь

Іспит сумління:

Молитва «Царю Небесний»

Чи не встидаюсь у житті відверто визнавати свою віру? Чи завжди маю відвагу показати свою християнську позицію, захищаючи правду, борючись з корупцією та іншими видами несправедливості і чи маю сміливість стати на захист скривдженого ближнього і зневаженого природного довкілля?

Акт дияконії: у четвертий тиждень посту почати відважно боротись зі шкідливими звичками марнування Божих природних дарів та різними «екологічними гріхами» нашого особистого повсякденного життя, а також суспільного та природного довкілля.

Дані духовно-екологічні роздуми були підготовані в рамках проведення Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» 2017

Меню

Menu