• 0900.jpg
  • 0901.jpg
  • 0902.jpg
  • 0903.jpg
  • 0904.jpg
  • 0905.jpg
  • 0906.jpg
  • 0907.jpg
  • 0908.jpg
  • 0909.jpg
  • 0910.jpg
  • 0911.jpg
  • 0912.jpg
  • 0913.jpg
  • 0914.jpg
  • 0915.jpg
  • 0916.jpg
  • 0917.jpg
  • 0918.jpg
  • 0919.jpg

Остерігатися спокуси сприймати релігію, як «людську інвестицію» та «контракт з Богом» закликав Папа Франциск вірних 31 січня 2016 р. у своїй щонедільній катехизі з нагоди проказування молитви «Ангел Господній». До цих роздумів його спонукав євангельський уривок, в якому розповідається про те, як Ісус, розпочавши свою прилюдну діяльність, повернувся до Назарету, в якому виростав.

Під час зібрання у синагозі Христос навчав, що з Ним прийшов час сповнення пророцтва, на що його земляки, спочатку вражені та здивовані, почали нарікати: «А чому той, який претендує на те, щоб бути Божим Помазаником, не зробить тут, у своїй батьківщині, тих чуд, про які розповідають у Капернаумі й довколишніх селах?». Ісус, посилаючись на досвід Іллі та Єлисея, відповів: «Жодного пророка не приймають у його батьківщині». Слухачі образилися і обурені підвелися, замисливши скинути Христа зі скелі, але Він пройшов повз них і пішов далі, бо «ще не прийшла Його година».

«Цей уривок від святого Луки не є просто розповіддю про сварку між односельцями, як це іноді трапляється і в наших поселеннях, спричинену заздрощами, але вказує на спокусу, на яку завжди наражається релігійна людина – всі ми на неї наражаємося – і від якої слід триматися рішуче якнайдалі. Що це за спокуса? Це спокуса сприймати релігію, як людську інвестицію і, як наслідок, намагатися “торгуватися” з Богом, шукаючи власних інтересів», – сказав Святіший Отець, додаючи: «Справжня релігія, натомість, полягає в тому, щоби прийняти об’явлення Бога, Який є Отцем і Який дбає про кожне створіння».

Як зауважив далі Папа, саме в цьому й полягало пророче служіння Ісуса: «звіщати, що жоден стан людини не може становити причину для виключення» із Божого серця, а «єдиним привілеєм в Божих очах є відсутність привілеїв», тобто, «вручити себе у Його руки».

«Сьогодні сповнилося це Писання, яке ви вислухали», – сказав Ісус, коментуючи в синагозі прочитаний уривок зі Святого Письма. За словами Наступника святого Петра, оте «сьогодні», сказане тоді Ісусом, стосується кожної епохи, пригадуючи про «актуальність і необхідність спасіння, яке Ісус приніс людству». «Бог виходить назустріч людям всіх часів та в усіх місцях, у конкретному становищі, в якому вони перебувають. Він також виходить нам назустріч. Він завжди робить перший крок», – наголосив Святіший Отець.

 

Прес-служба Одеського екзархату

за матеріалами: Радіо Ватикану

Меню

Menu