14 квітня 2020 у прямому ефірі на телеканалі «Думська ТВ» гостем програми  «Вечер на Думской» був владика Михаїл Бубній, екзарх Одеський, Української Греко-Католицької Церкви. Розмовляли про Богослужіння онлайн, небезпеку пандемії, християнську солідарність а також про те, як святкуватимуть Великдень в Одесі.

Ведучий: Владико, як буде працювати ваша церква? Можете розказати деталі.

Владика: Наша церква ще від початку оголошення карантину, активно включилася у справу інформування наших вірних про небезпеку, яка криється за цією пандемією коронавірусу. Нам відомо з історії, які були пандемії, наскільки вони небезпечні і скільки життів забрали. Але сьогодні, завдяки сучасним засобам інформації ми можемо запобігти і врятувати життя багатьох людей.

Ведучий: Ви почали проводити Службу онлайн?

Владика: Так, ми заохотили людей, щоб вони єдналися з нами в онлайн режимі. Звісно, наші церкви, як також і монастирі, залишаються відчиненими, а священнослужителі продовжують проводити Богослужіння. Проте, ми закликали своїх вірних, щоб вони єдналися з нами у молитві на відстані, тобто онлайн, за допомогою сучасних засобів комунікації.

Ведучий: А в церкву приходять, чи все ж таки нікого не пускаєте? Як це працює?

Владика: Наші храми відкриті протягом цілого дня для тих, хто бажає побути наодинці з Богом. При цьому ми приділяємо велику увагу збереженню всіх санітарних норм, адже маємо при вході до храмів антисептики, а також безкоштовно роздаємо маски тим, хто їх ще немає. Отож, люди можуть приватно зайти до храму і помолитися, але щодо богослужінь в неділі і свята, то ми їх транслюємо онлайн.

Ведучий: Скажіть, будь-ласка, як відреагували віряни на такі нові виклики і умови, скажемо так, ‑ взаємодії. Нормально, вийшли онлайн, поспілкувалися, поставили питання, почули проповіді, як це виглядало перший раз, другий, якщо можна?

Владика: Ми навіть не очікували, що наші вірні будуть настільки свідомі і настільки зрозуміють своїх пастирів. Отець і Глава нашої церкви Блаженніший Святослав, по своїй професії є медиком, саме тому він, на медичному рівні, дуже добре розуміє яку загрозу несе ця пандемія. Тим паче, варто згадати, що наші церкви і структури є в різних країнах світу, і ми отримали інформацію про спалах пандемії від наших владик, які перебувають в Італії, Америці та інших країнах. Тому Блаженніший Святослав одразу зібрав єпископів і ми разом встановили певні норми та дали розпорядження своїм священикам. Коли ми попросили наших вірних залишатися в неділю вдома, ми навіть не сподівалися, що люди так чудово це все зрозуміють та не прийдуть на спільні богослужіння в храми.

Ведучий: Чи дослуховуються вірні до Церкви?

Владика: Так, дослуховуються. Наприклад, в Галичині, де знаходяться великі парафії, на Божественну Літургію в неділю не приходило більше десяти вірних. Якщо ж і приходило трішки більше число вірян, то вони залишалися на вулиці.

Ведучий: А що ви очікуєте на Великдень?

Владика: Таким першим «іспитом» вже була для нас Вербна неділя. Проте, пройшло все дуже спокійно. Богослужіння здійснювалося у храмі і на нього прийшло трішки більше 10 вірних, але ми повісили стрічку і всередині в храмі з нами молилося лише 10 осіб, а всі інші перебували на дворі. Проте, це для них не стало перепоною для спільної молитви, адже ми маємо голосники на вулицю. Таким чином, ми посвятили всередині храму багато галузок, а потім виставили їх на вулицю біля дверей. Протягом цілого дня, люди приходили і брали для себе та своїх близьких ці освячені галузки.

Ведучий: Можливо, ну скоріш за все бачимо ситуацію, яка склалася у Києво-Печерській Лаврі, коли там дійсно багато священнослужителів захворіли на коронавірус, і все ж таки Лавру закрили. Як до цього ставитися, що робити, адже Церква дійсно повинна робити так, аби вірянам було комфортно.

Владика: Ще раз хочу підкреслити, що всі ми: духовенство, монашество і віряни, повинні розуміти саму небезпеку. Якщо, не Дай Бог, «вибухне» спалах вірусу в нашій країні чи в якомусь конкретному місті, то ми з ним не впораємося. Справа в тому, що цей вірус є настільки «злим» і невидимим, що ми навіть не здогадуємося, де цей «ворог» може нас спіткати. Тому я закликаю усіх бути дуже обережними. Ми, як віруючі люди, молимося та благаємо Бога, щоб він захистив нас від цієї пандемії коронавірусу, проте ми мусимо також зберігати всі санітарні норми, щоб не наражати один одного на небезпеку.

Ведучий: А варіант з закриттям церков взагалі розглядався? Взагалі не пускати людей до храму освячувати великодні кошики?

Владика. На початках, президент наполягав на тому, щоби закрити церкви. Він мав зустріч з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, з очільниками різних конфесій, і при дискусії було вирішено все ж таки не закривати храми, але просити вірян, щоби вони зберігали всі норми безпеки та масово не збиралися на Богослужіння. Отож, було вирішено не закривати церкви, щоб кожен мирянин міг протягом дня прийти і помолитися.

Ведучий: На рівні міста, Одеською владою теж є співпраця, розмови, рекомендації? Як це виглядає і чи є взаєморозуміння?

Владика. Всі конфесії православних церков і наша УГКЦ мали зустріч з мером міста та головою ОДА і обговорювали на ній питання святкування Пасхи. Ми дійшли до спільного рішення, щоб забезпечити всі необхідні заходити для того, щоб захистити людей від небезпеки. Це рішення вже було оголошено у ЗМІ.

Пресслужба Одеського екзархату