14 березня в місті Одеса, при Катедральному храмі святого апостола Андрея Первозванного УГКЦ, відбулася друга ініціація (посвячення) Лицарів Колумба, в рамках якої було прийнято двох нових братів до ордену на ступінь благодійності, єдності та братерства, а також переведено на третій ступінь усіх діючих братів ради Лицарів Колумба святого апостола Андрея Первозванного в Одесі.

Ініціація розпочалася Архиєреською Літургією, яку очолив національний Капелан Лицарів Колумба в Україні владика Михаїл (Бубній), екзарх Одеський у співслужінні капелана одеської ради святого апостола Андрея - о. Руслана Остафіїва, та сотрудника катедрального храму о. Ігора Тараса.

Опісля, відбувся обряд посвяти у чоловічу братерську організацію, яку провели: національний Капелан Лицарів Колумба в Україні владика Михаїл (Бубній), регіональний делегат Микола Мостов’як, національний директор у справах програм Роман Панівник, національний директор у справах членства Левко Довган і Великий Лицар ради святого Василія у Києві Степан Джус. 

У своєму вступному слові, пан Микола Мостов’як нагадав усім присутнім про те, для чого служить організація та її члени - це в першу чергу відповідальність за родину, Церкву та Україну, після чого нові брати, а також діючі брати склали присягу. 

По завершенні ініціації до усіх присутніх звернувся владика Михаїл, який у своєму слові звернув увагу на те, що «Маючи сьогодні нових кандидатів, бачимо, як рада лицарів зростає. Ми звикли говорити про покликання до монашого життя, до священичого життя, а Лицарі Колумба повиннні дбати про покликання до лицарства. В першу чергу молитися, щоб активні парафіяни могли довершити свою активність у благодійності» - зазначив владика Михаїл.

Також до лицарів з подячним словом звернувся голова ради святого апостола Андрея Первозванного Великий Лицар - Ігор Пенязєв, який підвів підсумки служіння територіального осередку та презентував подальші плани ради. Завершилася пам’ятна подія спільним історичним фото та братньою трапезою.

 

Довідка

Лицарі Колумба засновані в США преподобним отцем Майклом Дж. Маꥳвні в 1882 році. Членами Лицарів Колумба є понад 1,8 мільйони людей, котрі зібрані у 15 000 рад в 14 країнах світу. Лицарями можуть бути лише практикуючі чоловіки-католики віком від 18 років. Членство поділяється на чотири різних ступені, кожен з яких ілюструє певний принцип ордена. За підтримку Лицарями Церкви і місцевих громад, а також за їх благодійну діяльність, святий Папа Іван Павло II називав орден “сильною правою рукою Церкви”.

Процес заснування в Україні організації «Лицарі Колумба» був розпочатий ще попереднім Главою УГКЦ Блаженнішим Любомиром (Гузаром), який в серпні 2005 року, під час 123-ї Верховної конвенції Лицарів Колумба, що проходила в Чикаго, США, запросив лицарів розпочати свою діяльність в Україні. Перша рада Лицарів Колумба в УГКЦ була створена 20 вересня 2013 року при Патріаршому соборі Воскресіння Христового і названа на честь св. Володимира Великого. Національним капеланом Лицарів Колумба в Україні 2019 року Отець і Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав у 2019 році іменував владику Михаїла (Бубнія), екзарха Одеського УГКЦ.

 

Пресслужба Одеського екзархату

003.jpg 004.jpg 005.jpg

006.jpg 007.jpg 008.jpg

009.jpg 010.jpg 011.jpg

012.jpg 013.jpg 014.jpg

015.jpg 016.jpg 017.jpg

019.jpg 022.jpg