2 вересня об 11:30 єпископи Синоду УГКЦ зустрілися зі Святішим Отцем Франциском в Апостольському палаці у Ватикані (Sala del Concistoro). Від імені Синоду Єпископів до Святішого Отця звернувся Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ.

«Кожного разу, коли наші єпископи збираються для синодальної праці, ми свідомі того, що наша робота, наші роздуми та душпастирське служіння здійснюються у повній та видимій єдності зі Святішим Отцем», — наголосив Блаженніший Святослав на початку свого слова до Папи.

«Зазвичай наше сопричастя висловлюється у так званих «листах сопричастя», — сказав Глава УГКЦ, — однак цього разу ми переживаємо його в контексті особистої зустрічі, таким чином засвідчивши, що це сопричастя є не мертвою буквою, а подихом Святого Духа, живого і животворящого; слуханням Слова Отця; особистим досвідом батьківської турботи Папи про Українську Церкву».

Блаженніший Святослав представив Папі Франциску членів Синоду, які «приїхали з усього світу», та гостей, які беруть участь в роботі Синоду. Він також подякував Святішому Отцеві за створення Апостольського екзархату для українських греко-католиків в Італії.

Цитуючи слова Святішого Отця, що «недостатньо мати Синод, а потрібно бути Синодом», які Єпископ Риму сказав на зустрічі з митрополитами та членами Постійного Синоду 5 липня, Блаженніший Святослав наголосив: «Ми прийшли сюди саме для цього».

«Кожен єпископ і представники наших спільнот разом із собою привезли до Рима біль та надії Божого люду, повіреного нашій душпастирській опіці. Ми хочемо бути Синодом не лише під час наших робочих засідань, а й коли повернемося у наші спільноти!» — зазначив Предстоятель УГКЦ.

Це бажання «бути Синодом» Блаженніший Святослав бачить у «синодальному крокуванні разом із духовенством, нашими вірними, чоловіками та жінками, дітьми та молоддю, котрі живуть у різних культурах і країнах, розмовляють різними мовами і належать до різних народів».

«Крокувати разом, однак, як Східна Католицька Церква свого права, Церква глобальна, жива і відкрита для всіх», — саме тому, зазначив Блаженніший Святослав, тема цьогорічного Синоду: «Сопричастя і єдність в житті та свідченні Української Греко-Католицької Церкви сьогодні».

Глава УГКЦ запевнив Папу Франциска в тому, що наша Церква усвідомлює, що «недостатньо лише мати гарну та багату традицію, яка зберігає тисячолітню пам’ять Київської Церкви, неподіленої Церкви першого тисячоліття у сопричасті з Римською Церквою. Потрібно жити цією традицією в автентичний спосіб і  бути здатними передати сучасній людині її суть, серце Апостольської традиції – можливість особистої зустрічі з живим Христом, який і сьогодні через дію Святого Духа присутній у Церкві і крокує разом з нами дорогами сучасного світу».

Блаженніший Святослав також запевнив Святішого Отця, що наша Церква в усьому світі молиться за нього, його підтримує, слухає і чекає візиту в Україну.

Варто також зазначити, що по завершенні зустрічі із Святішим Отцем Папою Франциском члени Синоду Єпископів відвідали вівтар святого Василія Великого, у якому зберігаються мощі священномученика Йосафата Кунцевича, архиєпископа Полоцького. Там владики спільно помолилися «Боже, великий єдиний» за мир в Україні та припинення війни, яка продовжує тривати та приносити страждання українському народові.

Фото synod.ugcc.ua

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі