13-14 лютого 2018 року в реколекційному центрі Львівської архиєпархії у Брюховичах під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Сімдесят восьма сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. У синодальних засіданнях брали участь усі чинні єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

Перед початком синодальних засідань відбувся семінар про виховання кандидатів до священства в семінаріях УГКЦ, який підготували та провели ректори семінарій Верховного Архиєпископства.

Головною темою цієї Сесії Синоду була тема – «Виховання кандидатів до священства в семінаріях УГКЦ. Людська і духовна формація в семінаріях». Головним доповідачем на тему був отець Ігор Бойко, ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ. Після заслухання доповідей і предметного обговорення цієї теми отці Синоду прийняли низку синодальних рішень, покликаних забезпечити належний рівень людського і духовного виховання у семінаріях України задля відповідного підготування кандидатів до священства для служіння Церкві.

У контексті опрацювання синодальних документів було розглянуто та затверджено «Норми і засади охорони дітей і молоді в УГКЦ», програму семінарійного курсу «Сповідництво» та затверджено текст Послання Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з нагоди 100-річчя відновлення української державності.

Отці Синоду роздумували над ініціативою Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій про оголошення 2018 року Роком Божого Слова в Україні. Було вирішено підтримати цю пропозицію ВРЦіРО, створити Організаційний комітет з відзначення Року Божого Слова в Україні та затвердити План відзначення Року Божого Слова в Україні.

У контексті розгляду питання про діяльність комісій Верховного Архиєпископства, про діяльність Центру протидії корупції у складі Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» (ad iterim) доповів його керівник – пан Петро Дарморіс.

Синод уважно заслухав і затвердив звіти про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства у критичних ситуаціях, який склав її голова – владика Богдан (Манишин) та звіт про діяльність Патріаршого паломницького центру УГКЦ, який склав його керівник – отець Любомир Яворський.

Члени Синоду заслухали інформацію про місію і діяльність Українського католицького університету, яку подали отець Богдан Прах, Ректор УКУ, та пан Ігор Скочиляс, проректор з наукової роботи Українського католицького університету.

Синодові було представлено презентацію результатів архітектурно-археологічних досліджень катедральної святині Богородиці ХІІІ ст. у місті Холм, які реалізуються в рамках українсько-польського наукового проекту «Пошук, ідентифікація та наукове вивчення святині Богородиці зведеної у місті Холмі королем Данилом Романовичем». Її провели професор Микола Бевз та пан Юрій Лукомський, кандидат архітектурних наук.

Для належного відзначення 1030-річчя Хрещення Русі-України Синод вирішив присвятити цьогорічну Загальноукраїнську прощу до Зарваниці цьому відзначенню, а в день Святого Володимира відслужити Божественні Літургії з Чином відновлення хресних обітів та зорганізувати 29 липня 2018 року прощу семінаристів УГКЦ до Києва.

Сімдесят дев’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у травні 2018 року.

Фото з архіву

 

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ