8 лютого 2018 року Божого у великому конференційному залі навчального корпусу Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ відбулася перша в новому році квартальна зустріч між'єпархіальної екологічної мережі референтів, під час якої церковні екологи інтенсивно готувалися до проведення щорічної Великопісної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння».

Особливістю даної зустрічі стало те, що на ній вперше були присутні також і деканальні референти, які здійснюють своє екологічне служіння у Стрийській, Сокальсько-Жовківській єпархіях та на теренах Івано-Франківської архиєпархії.

Зустріч розпочалась молитвою та вступним словом керівника Екобюро д-ра Володимира Шеремети. Опісля естафету було передано головному доповідачу о. д-ру Олегу Кіндію, викладачу кафедри богослов’я УКУ, який представив п’ятдесяти священнослужителям тему про відповідальність за Богом сотворений світ у світлі святоотцівської традиції Церкви.

Надзвичайно фахово, науково та воднораз доступно доктор патристичного богослов’я представив присутнім свої дослідження, акцентувавши увагу на тому, що прагнути жити в гармонії з усім Божим Створінням згідно з вченням отців Церкви – це прагнути жити у святості.  

«Світ не є Богом, але Світ є відображенням Бога. Все в цьому світі відображає Його присутність. Бог надає створінню можливість бути співтворцями. Він змінює нашу  смертність на безсмертя, Він нашій безсилості дає силу, все, що нам бракує, Він нам дає. Він відновлює першого Адама до його первозданності, а, з іншого боку, дає великий потенціал надолужити все, що він зробив недобре», – заявив доповідач.

У завершальному блоці о. д-р Володимир Містерман, заступник керівника  Екобюро, представив мету, завдання, ключові цільові групи та інструменти реалізації Великопісної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння».

В пообідній час референти ділились власним досвідом та розповідали про плоди екодіяльності, констатуючи з радістю те, що екологічне служіння Церкви в суспільстві все більше і більше сприймається, як автентичне свідчення живої віри в живого Бога.

Насамкінець  Мартін Бушермьоле, представник благодійної організації «Реновабіс», під час свого виступу побажав отцям-екологам Божого благословення в екослужінні і добрих союзників, бо довгострокові справи здійснюються у співпраці з іншими.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології