Про молитовне життя в УГКЦ роздумували єпархіальні координатори програми «Жива парафія» на зустрічі, яка цими днями відбувається в м. Мадрид (Іспанія).

Головну тему другого дня зустрічі розкрив владика Венедикт, Єпарх Чиказький, який також є головою Патріаршої літургійної комісії.

Владика Венедикт зосередив увагу на Літургії як спільній справі. Проте мова йшла про Літургію в ширшому значенні, через розуміння усього добового кола богослужінь.

Основним моментом є молитва: «У нас будуть живі парафії, коли матимемо постійні стосунки з живим Богом», – наголосив архиєрей.

Зокрема, під час зустрічі був згаданий досвід життя Віденської архиєпархії, коли кардинал Крістоф Шенборн зупинив увесь архиєпархіальний механізм, наголошуючи на тому, що «нам бракує не креативності, а часу для молитви». «Реформи принесли великі зміни і я бачу небезпеку… адже все це веде до виснаження і розчарування», – ідеться в листі кардинала до своїх священиків.

Аналізуючи молитовне життя в УГКЦ, владика Венедикт висвітлив такі питання:

«Не богослужіння маємо підлаштовувати під людей, а людей готувати до богослужіння», ‒ зазначив владика Венедикт.

Зустріч завершилася презентацією напрацювань Патріаршої літургійної комісії, конкретними пропозиціями, які покликані оживити молитовне життя парафій, сформувати у вірних здорову літургійну культуру.

Підготував о. Павло Дроздяк,
координатор програми «Жива парафія» у Львівській архиєпархії УГКЦ