10-12 листопада відбулася школа лідера у Львові, організована комісією у справах мирян УГКЦ. У заході взяли участь члени різноманітних християнських спільнот з усієї України. Від Одеського екзархату представниками були: з м. Одеси - Олена Снігур, з м. Кропивницького - Анна Клименко та з м. Южноукраїнська - Валентина Рибальченко.

Тема осінньої вікендової сесії була присвячена стратегічному плануванню. Школа розпочалася зі знайомства учасників, в процесі чого вони мали змогу розказати про себе та спільноти, які представляють, а заразом поміркувати над служінням лідера. Особливе місце на початку навчання учасники приділили молитві до покровителя мирян УГКЦ - блаженного Володимира Прийми.

В процесі вихідних учасники присвятили час духовному та інтелектуальному зростанню, проаналізували можливості для розвитку спільноти та шляхи для реалізації цього завдання. Тему стратегічного планування представила Олена Карнаух, менеджер проектів  благодійної організації «Фундація Духовного Відродження» УГКЦ. Під час практичних завдань миряни працювали в групах, розглядали різні приклади та ділились вже набутим досвідом. Формат заходу був інтерактивним та давав змогу залучити до розробки стратегії всіх учасників. Спільні бачення та місії християнських спільнот не тільки виокремились в формі ідей, але також були візуалізовані на аркушах. А кульмінацією суботнього дня стала Літургія, де в Слові Божому згадувалось про світило, яке «ставлять на свічнику, щоб ті, що входять, бачили світло» [Лк 8:16]. Так, ніби закликаючи мирян бути тим світлом для світу, несучи Христа іншим. Продовжуючи роздумувати над розбудовою стратегії розвитку спільноти, миряни взяли до уваги приклади інших країн. Голова комісії у справах мирян о. Василь Білаш зробив презентацію досвіду Католицької Акції, одним із завдань якої є - залучення мирян до активного служіння в церкві. Окрему увагу приділили навчанню митрополита Андрея Шептицького, який у своїх пастирських посланнях залишив багато настанов щодо участі мирян у служінні церкві.

Завершилася школа недільною Літургією у храмі св. Йоана Павла ІІ, під час якої проповідник звернув увагу на те, що гідно відповідати на сьогочасні виклики суспільства можна тільки прагнучи до святості. З такою настановою учасники семінару поверталися додому аби втілювати почуте на практиці, розбудовуючи свої спільноти та несучи у світ світло Христа.

 

Прес-служба Одеського екзархату

матеріали: Олена Снігур, учасник школи лідера

001.jpg 002.jpg 003.jpg

004.jpg 008.jpg 009.jpg